APEL ISU Argeș:  NU contribui la distrugerea mediului prin arderea vegetației! Peste 300 de misiuni de stingere a incendiilor, în ultimele două luni

Ultimele zile au fost unele absolut sufocante pentru pompierii argeșeni, solicitați să intervină la zeci  de incendii pe zi, soldate cu victime umane și pagube materiale importante. Inconștiența unora, care preferă să ”curețe” terenurile agricole și să scape de deșeuri prin incendiere  are repercusiuni importante atât asupra mediului cât și a sănătății noastre, a tuturor.
De aceea, ISU Argeș face un nou apel către cetățeni să fie responsabili.

Depunem eforturi considerabile, alături de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și de cetățeni pentru a împiedica flăcările din propagarea spre fondul forestier și zonele locuite, unde viața și casele oamenilor sunt puse în pericol.
Echipajele ISU Argeș au depășit în acest an 300 de misiuni pentru stingerea incendiilor produse la vegetația uscată, doar în ultima perioadă intervenind în cazul a numeroase astfel de arderi.
Pompierii argeșeni se află în teren și pentru activități de informare preventivă în mediul rural, unde în ultima perioadă arderile necontrolate ale vegetației din jur au provocat victime, pagube materiale și distrugerea mediului înconjurător.
De asemenea, inspectorii de prevenire ai ISU Argeș au aplicat în acest an 8 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 20.000 de lei, pentru generarea acestor situații de urgență.
Totodată reamintim cetățenilor că pentru evitarea unor situații de urgență în care focul poate scăpa de sub control, vă rugăm să respectați următoarele prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Siguranța ta și a celor din jur contează!”
Găsești informații utile pe www.fiipregatit.ro și pe aplicația DSU, pentru a cunoaște din timp modul de comportare în situații de urgență, precum și pentru a afla măsurile de prevenire ale acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.