Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, ce se aniversează în fiecare an pe 2 martie, societatea Apă Canal 2000 SA a organizat o serie de manifestări specifice, printre care „Ziua porţilor deschise” la Uzina de apă Budeasa şi Staţia de Epurare Piteşti, precum şi consursul de desene „Apa în viaţa mea!”, la care au participat 290 de elevi din clasele I-XII, de la 50 de unităţi de învăţământ argeşene  din 23 de localităţi.

Vineri, 20 martie, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, în prezenţa oficialităţilor locale, printre care viceprimarul municipiului Piteşti, Laurenţiu Zidaru, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor câştigători.

Concursul de desene „Apa în viaţa mea!“ a fost organizat de societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti în cadrul Programului Educaţional Piky şi a Strategiei de promovare a proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Argeş“, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“ Argeş.
Concursul este la a patra ediţie, precedentele ediţii desfăşurându-se în anii 2005, 2008 şi 2012 şi a avut ca tematică importanţa apei în viaţa, casa şi localitatea fiecăruia, legătura dintre oameni şi apă, apa în diferite anotimpuri şi ipostaze şi protejarea mediului înconjurător.

Juriului, format din reprezentanţi ai societăţii organizatoare, ai Inspectoratului Şcolar, Agenţiei de Mediu şi Bibliotecii Judeţene, i-a revenit o greaua misiune de a alege cele mai frumoase şi mai inspirate desene şi pe cei mai buni dintre cei mai buni elevi argeşeni, implicaţi şi cu viziune în ce priveşte protecţia mediului dar şi talentaţi la desen.

Iată lista câştigătorilor:

Ziua Mondială a Apei a apărut în anul 1992 la iniţiativa Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia conform căreia ziua de 22 martie a fost declarată Ziua Mondială a Apei, fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 1993. În fiecare an, Ziua Mondială a Apei are o temă distinctă, iar coordonarea organizării campaniei pentru sărbătorirea acesteia revine uneia sau mai multor agenţii ale ONU.

În anul 2015, tema Zilei Mondiale a Apei este „Apa şi dezvoltarea durabilă“, coordonarea organizării campaniei fiind preluată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP – United Nations Development Programme).

Obiectivul general al campaniei este concentrarea eforturilor oamenilor de pretutindeni către utilizarea, dezvoltarea şi protecţia resurselor de apă de o manieră echitabilă şi onorabilă, respectiv către aplicarea conceptului de dezvoltare durabilă în domeniul gospodăririi apelor.

„Dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmăreşte satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilităţile generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi.“
Dezvoltarea durabilă promovează conceptul de conciliere între progresul economic şi social fără a pune  în pericol echilibrul natural al planetei şi a fost gândită ca o soluţie la criza ecologică determinată de intensa exploatare industrială a resurselor şi degradarea continuă a mediului, căutând în primul rând prezervarea calităţii mediului înconjurător.
Apa este la baza dezvoltării durabile. Resursele de apă, precum şi gama de servicii pe care le furnizează, susţin reducerea sărăciei, creşterea economică şi durabilitatea mediului. Apa contribuie la îmbunătăţirea bunăstării sociale, începând de la securitatea alimentară şi energetică până la sănătatea oamenilor şi a mediului, şi afectează modul de trai al miliardelor de oameni.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI