De curând, repetând povestea ce se petrece an de an, mai mulţi braconieri italieni au fost prinşi cu peste 5.000 de ciocârlii, pe care le vânaseră ilegal.

Cazul a stârnit numeroase comentarii şi a readus în atenţie problema uciderii păsărilor cântătoare, ce se transformă, de cele mai multe ori, în delicatese pe masa occidentalilor. Mulţi dintre ei au văzut în asta o afacere, dat fiind că restaurantele italiene, spre exemplu, plătesc 7 euro pentru o ciocârlie. Dar de la ei nu le pot procura, fiindcă vânarea lor e interzisă în aproape toată Europa. De aceea vin în România, unde ciocârlia se vânează fără nicio restricţie. Astfel că, şi dacă mii de păsări nu ar fi omorâte de braconierii străini, oricum pot fi ucise, legal, de vânătorii români. 

„Ucigând o ciocârlie, vei fi părtaş la uciderea unei legende”
Multe voci autorizate, printre care şi dr. inginer Mitică Georgescu, membru de onoare al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS), consideră că vânarea ciocârliilor este un act de barbarie şi doreşte interzicerea totală a acestei practici la noi în ţară. Mesajul său către vânători este elocvent: „Să-ţi aminteşti că, ucigând o ciocârlie, vei fi părtaş la uciderea unei legende, a unui mit şi a unui simbol. Să nu ucizi o pasăre cântătoare!”. 

Însă mai nimeni nu ţine cont de îndemnul său, dovadă că Ministerul Mediului continuă să acorde, an de an, cote impresionante pentru astfel de specii de păsări. Nu numai ciocârliile cad pradă alicelor, ci şi porumbeii, turturelele, sturzii cântători sau graurii. Spre exemplu, pentru acest sezon, numai cota ce revine asociaţiilor de vânătoare din Argeş este de aproape 18.000 de păsări: 6.420 de ciocârlii, alături de care vor pieri şi 1.150 de porumbei guleraţi, 945 de porumbei de scorbură, 945 de turturele, 3.050 de guguştiuci, 3.265 de prepeliţe, 1.445 grauri, 495 de sturzi de vâsc şi alţi 50 de sturzi cântători, 995 de sturzi de vie, 50 de stăncuţe, 40 de gâşte de semănătură. Evident însă că nimeni nu le ţine socoteală, şi numărul păsărilor vânate poate fi cu mult mai mare, multe  fiind braconate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI