PERFORMANŢĂ Gheorghe Preda, antrenorul care l-a dus pe Crinu Olteanu până la titlul de campion mondial, şi-a deschis şcoală de box la  Piteşti şi caută printre copiii argeşeni un nou sportiv care ar putea ajunge la înalta performanţă. „Sportul te învaţă să câştigi cinstit, sportul te învaţă să pierzi în mod demn, prin urmare, sportul te învaţă de toate, te învaţă ce e viaţa!”. Aceasta este deviza marelui antrenor argeşean de box Gheorghe Preda şi îndemnul adresat tinerilor argeşeni de a încerca un sport care, deşi dur şi dureros, reuşeşte să formeze caractere puternice şi oameni adevăraţi.

După aproape 10 ani de pauză, marele tehnician care l-a condus pe Crinu Olteanu către titlul mondial şi participarea la Olimpiadă, revine în arena pugilistică naţională, înfiinţând primul club de box privat din judeţ. El caută acum un nou campion mondial, un tânăr capabil să repete aceste performanţe. „Clubul Sportiv Preda” a deschis selecţia pentru tinerii talentaţi şi muncitori care îşi doresc să facă o carieră de sportivi şi să ajungă în vârf  bazându-se pe forţe proprii şi muncă serioasă.
„Pentru că, în ultima vreme, nu s-a mai dat prea mare atenţie acestui sport, am decis să reiau munca de promovare şi popularizare prin ceea ce ştiu mai bine să fac. Mai ales că, după meciul lui Bute, copiii au început să îl vadă ca pe un model, să fie interesaţi şi au venit să înceapă iniţierea. Boxul este o şansă imensă pentru mulţi tineri, mai ales pentru cei cărora viaţa nu le-a oferit, până acum, prea multe lucruri plăcute şi cărora viitorul nu le promite prea mult”, spune marele antrenor.

Crinu Olteanu, cel mai bun produs al „şcolii” Gheorghe Preda

Dorinţa sa, ca de altfel a oricărui antrenor de top, este să găsească printre cei ce vor încerca mănuşile, un nou campion mondial sau olimpic. Lucru destul de probabil, mai ales pentru că a reuşit o dată acest lucru, iar a doua oară ar putea fi mult mai bine. Cel mai bun „produs” de până acum al „şcolii” Gheorghe Preda este Crinu Olteanu, care, sub conducerea maestrului, a reuşit să devină campion mondial la Houston, SUA, în 1999, după o altă participare la vârf la Mondialele de la Budapesta, în 1997, unde a obţinut locul VI.
Alte două rezultate notabile au fost selecţia, de două ori, în lotul olimpic de box amator al României, la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) şi Atlanta (2004), unde a ocupat locurile V şi VII în clasamentul celor mai buni sportivi ai lumii.
Acestea nu au fost toate rezultatele de top ale antrenorului Preda, care are în palmares, în cei 23 de ani de muncă efectivă pe ring, 18 sportivi care au obţinut 40 de medalii în competiţiile naţionale şi internaţionale.
Una dintre premisele unor reuşite de marcă în noua etapă din carieră, cea a şcolii private, este, dincolo de experienţă şi ştiinţă, şi echipa, una de familie. Gheorghe Preda şi i-a luat alături pe cei doi fii, Octavian şi Daniel şi ei,  evident, practicanţi ai boxului, cu antrenament serios în urmă. Primul se ocupă de manageriatul clubului şi treburile organizatorice, în timp ce Daniel este responsabil de pregătirea tehnică şi fizică a micilor sportivi.
Pregătirea este supervizată însă de maestrul Preda, iar  antrenamentele se desfăşoară în sala de atletică grea de la Sala Sporturilor. Munca în club nu se reduce însă numai la antrenamente, ci are în vedere, de asemenea, şi promovarea sportivilor şi a disciplinei în rândul publicului larg.
„În curând, vom organiza la Piteşti şi o gală de box  amator, nu numai pentru a le da copiilor prilejul de a simţi ce înseamnă o competiţie adevărată, dar şi pentru ca spectatorii pasionaţi să vadă din nou un spectacol pugilistic de înalt nivel.
Din fericire, am reuşit să atragem lângă noi câţiva oameni interesaţi să ne ajute, sponsori care au înţeles că vrem binele sportului argeşean şi al copiilor. Trebuie să le mulţumesc celor care ne-au ajutat deja şi să îi invit şi pe alţii să vadă ce vrem să facem şi cât de sus ne-am propus să ajungem!”, spune Octavian Preda, managerul clubului.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI