Angajaţii Spitalului Costeşti, obligaţi să returneze o parte din banii primiţi anul trecut. Conducerea, acuzată că nu i-a sprijinit, deşi putea!

Angajaţii Spitalului Costeşti, obligaţi să returneze o parte din banii primiţi anul trecut. Conducerea, acuzată că nu i-a sprijinit, deşi putea! Angajaţii Spitalului Costeşti au primit, mulţi chiar înainte de a pleca în vacanţa de Paşte, o veste nu prea bună: trebuie să returneze o parte din banii primiţi anul trecut!

Sumele variază între 10 şi 700 de lei iar vina pentru această situaţie, susţin reprezentanţii sindicatului, este a conducerii spitalului, care, deşi avea posibilitatea să acţioneze astfel încât să rezolve situaţia în favoarea angajaţilor, a preferat să nu facă nimic. Dimpotrivă, s-a întors împotriva lor în instanţă, cheltuind astfel resurse importante ce ar fi putut fi alocate atât pentru binele salariaţilor cât şi al pacienţilor.

Sunt afectaţi circa 180 de angajaţi ai spitalului, dintre care 130 de membri de sindicat. Ei sunt pârâţi în procesul deschis de conducere pentru a recupera banii şi vor mai cheltui şi alte sume importante cu avocaţii angajaţi pentru a-şi apăra drepturile încălcate grosolan.

Concret, este vorba despre anumite prevederi privind modalitatea de impozitare a tichetelelor de masă, care au fost alocate apoi drept indemnizaţie de hrană. În urma unui control în care are a verificat activitatea economică a spitalului pe anul trecut, Curtea de Conturi a recomandat conducerii, pe motiv că a calculat greşit impozitul datorat, doar 10% – impozit pe venit, nu 41,5% – impozit pe venit plus contribuţii sociale (sănătate şi pensii), să recupereze diferenţa respectivă de la salariaţi. Numai că, spune Doina Fănică – preşedintele Sindicatului Sanitas Argeş, interpretarea eronată a legii a fost făcută tocmai de reprezentanţii Curţii de Conturi! Iar conducerea unităţii sanitare nu a avut nici o reacţie, deşi putea contesta raportul şi recomandările, astfel încât să nu pună oamenii în situaţia de a pierde bani. Cu atât mai mult cu cât alte instituții au reușit să răstoarne rapoartele Curții.

„Curtea a recomandat să se oprească contribuţii sociale pentru indemnizaţia de hrană pentru perioada ianuarie-iulie 2018. Conform Codului Fiscal, pentru tichetele de masă se reţinea doar 10%, pentru nu intrau în baza de calcul, fiind considerate un drept, nu un venit. Când acestea au fost înlocuite cu indemnizaţia de hrană, ar fi trebuit să fi impozitate la fel. Curtea de Conturi însă, a considerat greşit! Există şi un caz judecat în această speţă, cu decizie definitivă, la Spitalul Vaslui, în care sindicatul şi oamenii au câştigat! Şi există şi recomandări ale ANAF-urilor din mai multe judeţe care spun clar cum trebuie procedat în această situaţie. Deci modul de interpretare al Curţii a fost clar eronat. Problema este că cei din conducerea spitalului, în loc să conteste raportul în termen de 15 zile, la Comisia de Soluţionare a Constaţiilor, ca să lămurească problema, pentru că le dă dreptul legea şi ar fi fost normal să încerce să apere drepturile angajaţilor, a preferat să nu facă nimic! Dacă în primă instanţă nu se câştiga, mai aveau un drept, la Tribunal, la Contencios administrativ. Însă, mai mult! Pentru că nu pot le pot reţine reţine banii oamenilor din salariu fără hotărâre judecătorească, au deschis acţiune în instanţă împotriva lor! Au cheltuit banii spitalului pe avocat şi pe taxe judecătoreşti! Angajaţilor li se cer acum, pe lângă banii „în plus”, şi dobânzi şi penalităţi. Plus o altă mare aberaţie: li se impută lor, pentru că aşa scria total greşit în raportul Curţii de Conturi, şi contribuţia asiguratorie de muncă de 2,25%, care revine exclusiv în sarcina angajatorului! Nici măcar acest lucru nu a fost contestat de conducere, deşi orice jurist ar trebui să ştie că respectiva contribuţie nu are nimic de-a face cu salariatul, ci este datoria exclusivă a unităţii angajatoare! La şedinţa în care s-a decis acest lucru, noi, sindicatul, am dat aviz negativ la toată acţiunea, dar nu a fost luat în seamă! Practic, hotârârea a fost luată de trei persoane din Comitetului Director, fără nici un sfat juridic şi fără să ia în seamă pe nimeni!” ne-a declarat Doina Fănică, preşedinta Sindicatului Sanitas Argeş.

De cealalată parte, conducerea Spitalului Costeşti, reprezentată de managerul Mircea Popescu, economist de meserie, ne-a declarat despre această situaţie: „Eu nu eram manager în perioada repsectivă… Dar sunt direct afectat, personal, pentru că eram angajat al spitalului, chiar membru de sindicat, deci şi mie mi se aplică decizia respectivă. După cum se ştie, din ianuarie 2018, tichetele de masă au fost introduse în salariu. Cred că intenţia a fost bună, ca să se garanteze un drept! Din 1 ianuarie şi până în iunie 2018, la noi s-a impozitat doar cu 10%. Apoi, am înţeles de la colegi, ni s-au trimis precizări că trebuie să se reţină şi contribuţii sociale. Curtea de Conturi a considerat că trebuia şi pentru perioada anterioară şi ne-a indicat să facem demersuri. De contestat, este adevărat, nu am contestat! Aşa s-a considerat, aşa am înţeles de la consilierul juridic, că la nivel de Argeş nu se contestă… Că oricum, tot în justiţie ajungeam… De cei 2,25% este o eroare, nu s-a pus problema să îi luăm de la oameni! Dar, deocamdată, e de durată, nu s-a fixat nici măcar primul termen, poate prin septembrie, din câte am înţeles de la juristul instituţiei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.