ANAF susţine că aplicaţia sa online “Spaţiul Privat Virtual” scuteşte contribuabilii de a mai sta la cozi, pe la ghişeele Fiscului, jurnalistul este însă de altă părere: “contribuabilul român interacţionează şi azi cu Fiscul ca în secolul XIX: la ghişeu, completând formulare cu plaivazul pe unde-apucă”.

 

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a lansat aplicaţia online Spaţiul Privat Virtual, aplicaţie prin care “poți trimite și primi o mulțime de documente prin intermediul calculatorului, utilizând SPV. De exemplu, vrei o adeverință de venit sau un certificat de atestare fiscală fără să te mai deplasezi la Fisc? E simplu. Folosește SPV! Vrei să afli online situația contribuțiilor sociale declarate de angajator? E simplu. Folosește SPV”.

Asta susţine ANAFUL. Jurnalistul Vlad Petreanu susţine contrariul şi spune că: “Spaţiul Privat Virtual rămâne încă foarte virtual”

Iată mai întâi articolul publucat de jurnalistul Vlad Petreanu pe blogul său personal “Amar de zi”: “În vară mi-am făcut un cont pe Spaţiul Privat Virtual. Am depus nişte contracte la administraţia financiară şi, dacă tot eram pe-acolo, am zis să scap de alte ore pierdute la ghişeu – în ţara asta, veşnicia s-a născut la ghişeu, nu la sat.

Mă gândisem că Spaţiul Privat Virtual e un soi de ghişeul.ro, unde poţi vedea cât ai de dat şi poţi şi plăti, când e să fie. Mă rog, nici ghişeul.ro nu e complet, mai întâi de toate pentru că majoritatea primăriilor din ţara asta lipsesc în continuare din sistem, deşi nu costă nimic – dar, orişicât, poţi achita taxe şi impozite locale în 5 minute, fără experienţa mereu neplăcută a-mbulzelii. Doar că Spaţiul Privat Virtual nu e, deocamdată… nimic. E un site unde te loghezi şi unde sunt rubrici goale.

De ce?

– Păi cine credeţi că stă să introducă toate deciziile de impunere în sistem?

După ce-mi transmite evidenţa asta, doamna de la ghişeu, de altfel foarte amabilă, se uită la mine pe deasupra ochelarilor: “mai treceţi dv. pe aici prin septembrie”.

Azi am văzut ă ştire despre suplimentarea cu 1000 de posturi a schemei ANAF (cred că şeful Fiscului, Gelu Diaconu, dă chef deja), la executare silită, şi mi-am dat seama că e deja octombrie. Mi-am adus aminte că ar trebui să verific ce am de plată. Am deschis contul de pe SPV. Nimic, evident.

Dl. Diaconu, ce vreau să vă rog, de ce vă deranjez. Poate din cei 1000 de noi colegi de la Marele Departament pentru Executare Silită vă-nduraţi să-i puneţi pe unii şi la În Serviciul Contribuabilului Care Se Conformează Voluntar Şi Vrea Să-şi Plătească Taxele. Adică, ştiţi, dacă am putea să evităm Tortura Ghişeului, am fi atât de fericiţi, unii dintre noi, încât ne-am achita datoriile fără crâcnire. Ăsta ar fi un lucru bun, pentru că salariul dvs. tot de noi, contribuabilii, e plătit, din taxele şi impozitele pe care nu reuşim să le achităm la timp.

Sau dv. vă luaţi salariul indiferent de încasări?”, a comentat jurnalistul Vlad Petreanu despre Spaţiul Virtual al ANAF.

Replica celor de la ANAF nu s-a lăsat aşteptată, aceştia considerând cele publicate de Vlad Petreanu o falsă dezinformare

Comunicatul ANAF: “Mesajul central al domnului Vlad Petreanu legat de Spațiul Privat Virtual din acest text este fals! Poți trimite și primi o mulțime de documente prin intermediul calculatorului, utilizând SPV. De exemplu, vrei o adeverință de venit sau un certificat de atestare fiscală fără să te mai deplasezi la Fisc? E simplu. Folosește SPV! Vrei să afli online situația contribuțiilor sociale declarate de angajator? E simplu. Folosește SPV. 

Iar plățile le poți face direct în conturile ANAF folosind internet banking, fără a te mai deplasa la ghișeu. SPV este disponibil de 9 luni de zile, pentru orice persoană fizică, dar, din păcate, foarte puțini români îl folosesc. Poate și din cauza unor astfel de dezinformări al căror scop este greu de întrezărit. Ar fi o variantă, dar ne abținem. 

În ce privește reorganizarea ANAF, care presupune și suplimentarea posturilor sau înființarea unei structuri specializate de executări silite, e inutil să-i mai explicăm domnului Petreanu orice, dacă după o întâlnire de două ore cu președintele Fiscului nu a înțeles mai nimic despre transformările și amploarea procesului de reformă a ANAF.

Totuși, îi explicăm că președintele Fiscului își primește salariul din cele 10,36 miliarde lei aduse în plus la bugetul statului, în primele 8 luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.”

Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Mass-Media

 

Comments

comments