Angajatorii care nu plătesc salariaţilor indemnizaţia aferentă concediilor medicale, pentru boli obişnuite, vor risca amenzi mult mai mari de la 1 august, data la care intră în vigoare Ordonanța de Urgență 74/2021. Ordonanța include și prevederi menite să responsabilizeze persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există risc epidemiologic ridicat. Astfel, românii care intră în concediu de carantină după ce au călătorit în țări cu risc epidemiologic ridicat beneficiază de doar cinci zile plătite de la bugetul de sănătate, în loc de 14.

Care sunt contravențiile. Astfel, articolul 48 al noii ordonanțe prevede:

(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:

a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 3.500 lei la 6.000 lei;
b) cele prevăzute la alin. (3), cu amendă de la 6.000 lei la 11.000 lei;
c) cea prevăzută la alin. (4), cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate;
d) cea prevăzută la alin. (5), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
La aliniatul (1) este vorba de persoanele asigurate și ANOFM, care au obligația de a pune la dispoziția organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative și actele de evidență necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizațiilor suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Comments

comments