CONSECVENŢĂ Previziunile politice făcute de „Universul argeşean”, cu mult înaintea alegerilor parlamentare, referitoare la numărul de parlamentari şi la numele  candidaţilor, s-au verificat şi în realitate. Încă din luna septembrie, „Universul argeşean” realiza mai multe analize privind posibila distribuţie a garniturii de candidaţi ce se vor prezenta la alegeri şi, mai ales a faptului că este perfect posibil ca numărul de parlamentari să crească, prin alocarea unor mandate suplimentare. Timpul – şi, mai ales, ulterioara desfăşurare a lucrurilor – ne-a dat dreptate: Cătălin Rădulescu, cel despre care scriam în luna iulie că va fi favoritul lui Pendiuc pentru un post de deputat la Piteşti, a ajuns parlamentar, iar Argeşul are acum 17 parlamentari în loc de 13.

„Universul argeşean” din 25 septembrie: „În loc de 13, Argeşul ar putea avea 17 parlamentari”

Deşi, la momentul apariţiei articolului cu pricina, mulţi au crezut că scenariul nostru este unul fantezist, rezultatul final al alegerilor din 9 decembrie ne-a dat dreptate. Iată însă şi ce scriam în numărul 82, din 25 septembrie, în legătură cu posibilitatea ca numărul de parlamentari să crească în Argeş. „Deşi la referendumul din 2009 românii au votat pentru reducerea numărului de parlamentari de la 496 la 300, după alegerile din 9 decembrie, numărul senatorilor şi deputaţilor nu doar că nu va scădea, ci chiar va putea creşte la peste 540. … Aşadar, legea în vigoare, după care se vor organiza alegerile parlamentare, va fi cea votată în 2008, unde sunt amestecate principiile uninominalului cu cele ale proporţionalităţii. Potrivit acestui act normativ, în prima fază, ajung direct în Parlament candidaţii care obţin peste 50% din voturi în colegiile lor. În acelaşi timp, tot conform legii din 2008, fiecare partid are dreptul la un număr de locuri în Parlament direct proporţional cu voturile obţinute. Aceste locuri sunt atribuite în cea de-a doua fază, printr-un încâlcit sistem de redistribuire. (…) Acelaşi algoritm de calcul se va aplica şi în 9 decembrie, numai că scena politică s-a schimbat radical faţă de acum 4 ani, prin formarea USL, care, conform celor mai recente sondaje, ar obţine 57% din voturi în toate judeţele ţării la alegerile parlamentare…. Mergând şi pe varianta vehiculată de liderii USL Argeş – că, după alegerile din 9 decembrie 2012, vor reuşi să câştige cu peste 50% în toate cele 13 colegii, conform legii electorale în vigoare, judeţul nostru va primi trei posturi suplimentare de deputat şi unul de senator…” (vezi facsimil).
După cum se vede, analiza noastră a fost mai mult decât corectă. Singura diferenţă faţă de realitate este dată de partidele care au reuşit să câştige mandatele suplimentare, ca urmare a faptului că PP-DD a surclasat la scor PDL, obţinând chiar mai multe voturi decât se aşteptau liderii partidului. Aşa se face că, îl loc să ajungă la PDL, mandatele suplimentare, 3 la număr, au ajuns la reprezentanţii partidului lui Dan Diaconescu. PDL a făcut schimb de locuri cu acesta şi a obţinut, în loc de 3, doar un singur mandat suplimentar.

„Universul argeşean” a prevăzut cu o jumătate de an înainte candidatura, dar şi colegiul lui Cătălin Rădulescu

Un alt articol publicat în „Universul argeşean”, contestat şi el la vremea respectivă, se referea la Cătălin Rădulescu. Despre o posibilă candidatură a acestuia la funcţia de deputat pe un Colegiu din Piteşti, mai exact pe cel pe care a şi candidat, nr. 9, „Universul argeşean” a scris, încă din luna iulie- adică cu o jumătate de an înaintea alegerilor parlamentare. În articolul cu pricina, am scris şi despre o eventuală candidatură a lui Cristian Gentea, numai că aici, luptele de culise din interiorul partidului, l-au lăsat pe liderul PSD Piteşti fără un post de deputat.
Întorcându-ne la Cătălin Rădulescu, previziunile noastre de acum 6 luni asupra candidaturii sale, colegiul, dar şi contracandidatul acestuia, Cătălin Teodorescu de la PDL, s-au adeverit în proporţie de 100%. Cităm din articolul respectiv: „În ceea ce-l priveşte pe Cătălin Rădulescu, pe acesta Tudor Pendiuc vrea să-l arunce în luptă pe Colegiul 9 – Piteşti – Prundu – Tudor Vladimirescu, Bradu şi Oarja. Aici „Berlusconi” se va lupta cu un democrat-liberal, Cătălin Teodorescu” (vezi facsimil).

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI