Alpinistul Alex Găvan, originar din Cepari, Argeş, unul din performerii de top ai României la altitudine extremă, pleacă miercuri, 1 aprilie 2015, într-o nouă expediție în munții Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8516m) în stilul care îl caracterizează,  “prin mijloace corecte”, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

Expediția va dura aproximativ două luni de zile, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga, și este situat la granița dintre Tibet și Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Șaua Sudică, la peste 8000m altitudine.

„Este cea de-a treia întâlnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am învățat foarte multe, tocmai pentru că nu am reușit să îl urc încă. Lhotse mi-a arătat cum este să ajungi la 8000 de metri și să decizi să te retragi, fără ca retragerea să însemne renunțare la vis. Este o lecție despre cât de onest poți fi cu tine însuți și cu ceilalți, ca alpinist și ca om, precum și despre determinare. De aceea  mă întorc cu bucurie pe Lhotse”, a declarat Alex Găvan, înainte de plecare.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600 m, ca urmare a unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, Alexey Bolotov (Rusia), s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Alex Găvan a urcat până acum șase vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și porteri de altitudine. El a escaladat trei dintre cele șase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8027 m) – în 2013, Makalu ‐(8463m) – în 2008, Gasherbrum 1 (8068m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8047m) – în 2014, Manaslu (8156m) – în 2011, Cho Oyu (8201m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească. A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.

Performanțele sale au fost recunoscute prin merite și distincții: A primit“Gold Medal for Merit in Sport” (Spania – 2008); a primit de două ori titlul ”Sportivul român al anului pentru alpinism la mare înălțime” din partea Federației de Alpinism și Escaladă și alte două nominalizări la aceeași distincție; a primit premiul ”Best Of ExplorersWeb” în 2008. Alex este ambasador al World Wildlife Fund în România din 2011.

Filosofia sa este: ”Munții nu se urcă doar cu pioleți și cu colțari, ceea ce putem avea cu toții, ci mai ales cu smerenie. Climbing mountains Outside is climbing mountains Inside”.

Proiectul este posibil cu sprijinul: Certinvest (Partener Principal), Totalsoft, (Partener),  Zitec (Partener IT), OMA Vision (Partener Comunicare), precum și al Intercapital Invest, Accountess, World Class, Suplimente.ro, Sanador (Suporteri).

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8000 de metri, variind între 8027 m (Sisha Pangma) şi 8850 m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum. Peste 95% din ascensiunile pe vârfuri de peste opt mii de metri sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen.

La peste 7000 m, aclimatizarea devine imposibilă, iar corpul uman începe uşor să moară cu fiecare clipă petrecută acolo, alpiniştii numind drept „zona morții“ tot ceea ce depăşeşte respectiva altitudine. La 8000 m, concentrația de oxigen este de doar o treime din cea de la nivelul mării, iar supraviețuirea este posibilă doar pentru o perioadă de timp extrem de scurtă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI