Alpiniştii argeşeni Marius Gane şi Teo Vlad au cucerit vârful Ama Dablam (6812m), fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor

Echipa de alpinişti români – Teo Vlad, Marius Gane (ambii argeşeni şi membri Salvamont), Zsolt Torok, Romeo Popa şi Octavian Petre – pornită spre Himalaya în data de 17 aprilie a revenit, duminică, 22 mai, în ţară, după ce a cucerit vârful Ama Dablam (6812m).

Deşi nu este un optmiar, Ama Dablam este considerat unul dintre cele mai grele vârfuri. Ama Dablam („Colierul Mamei”), considerat Matterhorn-ul Himalayei, a fost abordat de echipa românească pe creasta de sud-vest cu trei tabere, dintre care ultima chiar sub gheţarul Dablam.

Confruntându-se cu o vreme duşmănoasă – ninsori abundente pentru acest sezon, în data de 9 mai trei dintre cei 5 participanţi au ajuns pe vârf, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să aibă ghizi locali – şerpaşi.

„Am avut trei tabere. Am fost singuri pe munte. Celelalte echipe s-au retras din cauza condiţiilor şi vremii. Ninsoare zilnic. O ascensiune tehnică. Dacă publicul a fost obişnuit să perceapă alpinismul ca pe un urcuş pe cei mai înalţi munţi şi s-a pierdut esenţa aceea cu căţăratul pe pereţi abrupţi de stâncă şi gheaţă, atunci Ama Dablam este o ocazie de a reda un exemplu de ceea ce înseamnă căţărare la altitudine. Dificultăţile sunt date de pereţi de stâncă şi în ultima parte de un versant de gheaţă. Dacă în sezonul de toamnă de obicei muntele este în totalitate amenajat cu corzi fixe, acum pe mare parte din traseu a trebuit să ne descurcăm singuri cu corzile noastre ca şi cum ne-am fi căţărat în Carpaţi, doar că era la aproape 7000m. Ziua cu vârful a fost dramatică, a durat 23 de ore. Am ajuns eu, Marius Gane şi Zsolt Torok. În sezon au mai ajuns doar 4 alpinişti, toţi de top. Cel mai cunoscut dintre ei Jonathan Grifith.”, a declarat Teo Vlad, citat de blimunda-walk.blogspot.ro.

SURSA: http://epochtimes-romania.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here