Alegerile locale din 2016, cele mai sigure alegeri din ultimii ani

Din punct de vedere al ordinii şi siguranţei publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani.

Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în ziua procesului electoral, la nivel naţional, să nu fie înregistrat niciun eveniment deosebit.

Pentru siguranţa cetăţenilor, în ziua alegerilor locale, peste 850 de poliţişti au acţionat în judeţul Argeş, atât în preajma secţiilor de votare, cât şi în zonele cu aflux mare de populaţie, pentru menţinerea ordinii publice şi pentru cercetarea cu celeritate a  sesizărilor cu caracter electoral. Măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca, în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situaţii grave, care să afecteze procesul electoral. Desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă. În acest context, peste 360 de poliţişti au asigurat măsuri de pază şi protecţie la secţiile de votare, la circumscripţii şi pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite.  

Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în această zi, numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, adoptate de Poliţia Română şi-au atins scopul. Poliţiştii din întreaga ţară desfăşoară activităţi de cercetare cu privire la 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot.

Totodată, sunt în curs de cercetare o infracţiune privind “coruperea alegătorului”. De asemenea, poliţiştii au constatat 14 fapte de natură contravenţională, dintre care cele mai multe semnalau continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, comercializarea, distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice ori fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinelor de vot.

Precizăm că, în perioada următoare, poliţiştii vor desfăşura activităţi sub coordonarea procurorilor din cadrul unităţilor de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum şi stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs.

Reamintim că, pe toată perioada electorală, însemnând campania electorală, ziua şi pre-ziua votului, faţă de situaţia înregistrată la precedentele alegeri locale din 2012, numărul de sesizări a scăzut cu 43%, infracţiunile sesizate au fost cu 51% mai puţine, iar al contravenţiilor cu 53%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here