Datele limită pentru tipărirea copiilor de pe listele electorale pentru alegerile prezidenţiale din acest an sunt 31 octombrie, respectiv 14 noiembrie 2014, pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Potrivit ultimelor corecturi în aceste liste, în Argeş sunt aşteptaţi la vot, în total, 542.488 de cetăţeni.

Evident, cel mai mare bazin de votanţi este Piteştiul, cu 149.926 de potenţiali alegători, urmat de Câmpulung – cu 32.226. Pe locul trei a urcat Mioveniul care, datorită exploziei demografice pe care o cunoaşte în ultimii ani, a ajuns la un număr de 29.286 votaţi, depăşind Curtea de Argeş, care are, potrivit ultimelor estimări, 29.114 de cetăţeni cu drept de vot. În restul oraşelor judeţului numărul de alegători este următorul: Ştefăneşti – 12.094, Costeşti – 9.075, Topoloveni – 8.031.

Comuna cu cei mai mulţi votanţi este Călineştiul – 8.890

La polul opus, cea mai mică localitate din punct de vedere al numărului de persoane ce au dreptul să îşi exprime părerea este Dâmbovicioara, care mai are doar 808 votanţi. Pe aproape, ca număr, sunt şi Râca – 942 şi Ciomăgeşti – 939. Comuna cu cel mai mare număr de votanţi este Călineşti – 8.890 de votanţi, aproape cât un oraş, urmată de Bascov – cu 8.564 de votanţi şi Poiana Lacului, unde sunt aşteptate la urne nu mai puţin de 5.393 de persoane.

Mai mulţi votanţi la Registru decât la Statistică

Datele din Registrul Electoral nu corespund însă cu datele de la Statistică, unde, în general, populaţia stabilă de peste 18 ani, cu drept de vot, este cu mult mai mică. Explicaţia este una destul de simplă: în recensământul de la Statistică nu au fost prinşi şi cetăţenii care au drept de vot, dar sunt stabiliţi în străinătate, şi nici chiar toţi cei ce au domiciliu în localitatea respectivă, dat fiind că, în cazul celor cu două locuinţe, uneori nu au fost recenzaţi la niciuna! În ce-i priveşte pe cei care nu sunt în ţară, chiar dacă sunt stabiliţi oficial în străinătate, cu rezidenţă, domiciliu şi chiar cetăţenie, foarte puţini dintre ei au anunţat ambasadele României din statele respective de acest lucru. De aici şi diferenţa dintre numărul de posibili votanţi şi cel al locuitorilor permanenţi ai unei localităţi.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI