Cunoasterea modului de tarifare a energiei electrice reprezinta un aspect important pentru confortul clientilor si pentru alegerea optima a tipului de pret sau de produs adaptat nevoilor acestuia. Energia electrica este un domeniu reglementat, dar dinamic totodata, care se diferentiaza de alte domenii de activitate. Unul dintre aspectele care contribuie la distinctia sa reprezinta modul de tarifare a consumului de energie electrica, in acord cu reglementarile legale in vigoare. Acesta nu are la baza numai volumul consumat de catre client, asa cum se intampla in industrii conexe, ci si momentul sau modul in care energia este consumata.

 Pornind de la notiuni precum „cand” si „cum”, este important de precizat ca tariful de energie este influentat de momentul consumului si de specificul consumului aferent activitatii economice. Aceste principii se aplica atat la agentii economici (clienti non-casnici), cat si clientilor casnici. Mai exact, daca consumul se realizeaza cu preponderenta pe parcursul noptii si in zilele de sfarsit de saptamana, pretul energiei va fi mai mic decat in cazul unui consum preponderent in timpul orelor normale de lucru. Iar daca un agent economic inregistreaza un consum predictibil si constant pe toata durata zilei, va beneficia de un pret mai rentabil decat cei care au un consum „necontrolat”, nepredictibil si foarte diferit de la o ora la alta.

Tarifarea consumului de energie electrica este un termen generic. In baza legislatiei in vigoare si a ordinelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), furnizorul construieste sistemul de preturi luand in calcul segmente diferite de clienti, caracterizati de un comportament de consum diferit. Pe scurt, tarifarea energiei electrice are la baza o lista de preturi din care clientii pot alege in functie de utilizarea energiei electrice, in beneficiul acestora.

Evolutia pretului la energia electrica consumata de catre clientii casnici care nu si-au exprimat inca optiunea pentru eligibilitate este influentata de legislatia si reglementarile in vigoare si tine cont de urmatorii factori: cresterea gradului de deschidere a pietei, din sase in sase luni, ca urmare a liberalizarii pietei si pretul de tranzactionare al energiei electrice pe bursa.

Din dorinta de a fi un partener de incredere pentru clientii sai, CEZ Vanzare pune la dispozitia clientilor casnici urmatorul sistem de tarifare: http://www.cez.ro/ro/cez-vanzare/rezidential/produse-energie-electrica/oferte.html
Produsele de energie electrica sunt concepute pentru a veni in intampinarea necesitatilor si dorintelor unui client si inglobeaza o serie de aspecte si servicii conexe utilizarii energiei electrice. Un produs este dezvoltat astfel incat sa respecte relatia contractuala a unui client cu furnizorul sau, cu toate elementele ce decurg din aceasta: tipul de facturare, modalitatea de transmitere a facturii si a altor documente legate de contract, posibilitatea de a schimba consumul estimat, etc.
Din dorinta de a fi mai mult decat un furnizor, produsele de energie electrica dezvoltate de CEZ Vanzare sunt concepute in beneficiul clientului, pentru un parteneriat consolidat cu acesta. Pentru clientii non-casnici, acestea pot fi consultate aici: http://www.cez.ro/ro/cez-vanzare/business-institutional/produse-e-e.html. In curand, vor fi lansate pe piata si produse dedicate clientilor casnici.
CEZ Vanzare se orienteaza in permanenta spre optimizarea serviciilor la standarde calitative inalte in vederea unei colaborari eficiente si durabile cu clientii sai.

Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing CEZ Romania

Comments

comments

DISTRIBUIȚI