Dumitru Tudosoiu, inspectorul şcolar general, despre situaţia avizelor PSI la şcolile din judeţ: aproape 90% dintre unităţile de învăţământ sunt deficitare la acest capitol.

Tragedia din Clubul Colectiv unde au murit zeci şi au fost răniţi sute de oameni, a adus în prim-plan şi problema superficialităţii cu care a fost tratată, la nivel naţional, problema avizelor de la ISU pentru protecţia la incendii. Nu numai în cluburi şi alte obiective de acest gen, dar şi în instituţiile de învăţământ! Premierul interimar, şi ministrul Educaţiei în acelaşi timp, Sorin Câmpeanu, a afirmat că doar 7% dintre şcolile româneşti au un astfel de aviz, restul funcţionând fără.

Situaţia în ce priveşte şcolile argeşene a fost prezentată luni dimineaţă de inspectorul şcolar general, Dumitru Tudosoiu în emisiunea AnteNeatza de la Antena 1 Piteşti. Potrivit acestuia, aproape 90% dintre unităţile de învăţământ din judeţ, grădiniţe, şcoli, liceee, univerităţi, NU au avize de al ISU. Şi asta, pentru că de multe ori obţinerea acestor avize depinde de realizarea unor lucrări şi investiţii, care ar trebui suportate de autorităţile tutelare, în cele mai multe cazuri acestea fiind autorităţile locale, iar acestea nu au alocat mereu banii necesari!    

„Acum, cu această tragică ocazie, realizăm că pe această direcţie s-a investit foarte puţin în România şi nu am reuşit în aceşti 25 de ani să ne luăm măsurile de prevenţie şi protecţie. Dacă mai luăm în considerare şi problema cu avizele sanitare de funcţionare, care implică apa curentă, canalizare şi prezenţa grupurilor sanitare în şcoală, realizăm că nu am reuşit să investim prea mult în şcoală. În Argeş, din 194 de unităţi de învăţământ, cu presonalitate juridică, 564 de clădiri dacă punem la socoateală şi şcolile structură şi clădirile conexe, avem cam 10-12% avizate de ISU. Ne-a ajutat foarte mult faptul că toate şcolile construite după 2006 au fost obligate prin lege să aibe acest aviz de la ISU înainte de autorizaţia de construcţie. La celelalte şcoli, construite înainte încă dinainte de 1989, nu se cerea acest aviz, aşa că am funcţionat  şi funcţionăm în continuare în aceste condiţii! Vestea bună este că în marea majoritatea  unităţilor de învăţământ există suficient spaţiu încât, dacă s-ar produce un cataclism sau o nenorocire de genul acesta, copii ar păutea fi evacuaţi pe cel puţin două ieşiri… Pentru că aşa au fost prevăzute, cu ce cel puţin două intrări/ieşiri. Ce este mai puţin fericit este că sunt insuficiente orele de educaţie în acest sens. Doar la Dirigenţie sunt prevăzute astfel de teme, cum să ne comportăm în caz de incendiu sau cutremur, şi mi-e teamă, sunt sigur, că cei mici nu sunt suficient de bine pregătiţi ca să reacţioneze pe măsura evenimentului. Şi cadrele didactice la fel! De aceea, Inspectoratul Şcolar va derula săptămâna aceasta o amplă inspecţie prin care, în principal, vom controla activitatea noastră de zi cu zi, dar vom verifica şi programa orelor de Dirigenţie şi acolo unde nu există în viitorul apropiat această tematică o vom introduce. De asemenea, am beneficiat şi vom beneficia şi de sprijinul specialiştilor Isu care, deşi nu sunt nici ei prea mulţi, au venit şi vor veni ca să vorbească profesionist copiilor despre aceste teme”.

Potrivit inspectorului şcolar general Dumitru Tudosoiu, majoritatea unităţilor de învăţământ se află în subordinea primăriilor locale. Directorii ar fi trebui ca, după controalele ISU şi recomandările făcute de aceştia, să ceară primăriilor şi primarilor realizarea lucrărilor recomandate, iar edilii locali ar fi trebuit să aloce bani pentru chestiuni cum ar fi dotarea cu extinctoare, instalaţii de stingerea rapidă a incendiilor, marcarea şi semnalizarea hidranţilor sau chiar forarea unui puţ pentru a avea o sursă de apă în comunele care nu au reţele de alimentare. Plus organizarea şi desfăşurarea exerciţiilor de alarmare realizate cu ISU! Lucru care nu s-a întâmplat mereu! „Eu sper ca acum să se aloce!”, a mai spus Tudosoiu, care a subliniat că investiţiile nu au fost prioritizate cum trebuie, şi ar fi cazul ca măcar pe bugetele viitoare să fie puse încap de listă siguranţa şi condiţiile copiilor.

De asemenea, o mare problemă o constituie costul avizelor respective, care pot ajunge la 20.000 de lei pentru o singură clădire! Asta, deşi banii cu care primăriile care ar trebui să plătească avizele ISU sunt, de fapt, banii statului, care ajung iar la stat! O altă mare problemă este şi aceea că unele şcoli din mediul rural nu au nici măcar apă curentă.

Comments

comments