ILEGAL De 7 ani, „Asociaţia Sportivă Brătianu”, condusă de profesorii de sport din Colegiul „I.C. Brătianu”, în frunte cu Dumitru Tudosoiu, consilier local PSD, obligă elevii să plătească o taxă de 200 de mii de lei vechi pentru accesul în sala de sport la orele de educaţie fizică. Incredibil, imoral şi ilegal! Câţiva „profesori deştepţi” de la cel mai prestigios colegiu din Argeş „I. C. Brătianu” din Piteşti, au găsit o modalitate de a face bani, sub pretextul că promovează sportul în şcoală. Practic, de 7 ani, adică din 2004, trei profesori de sport de la Colegiul „Brătianu”, Dumitru Tudosoiu, Mirela Petrescu, şefa de catedră, şi Lucian Bădârcea au înfiinţat o asociaţie particulară numită „Asociaţia Sportivă Brătianu”. Sub umbrela acestei asociaţii-căpuşă, creată în interiorul Colegiului, cei trei percep, an de an, o taxă de 200.000 de lei vechi, fiecărui elev de la Brătianu care vrea să intre în sala de sport la orele de educaţie fizică. Deşi pare incredibil, din februarie 2004, de când profesorul de sport Dumitru Tudosoiu, cel care ocupă şi funcţia de preşedinte, a pus pe picioare această afacere privată – unică în sistemul de învăţământ românesc – în conturile „Societăţii Civile Particulare”  – „Asociaţia Sportivă Brătianu” s-au scurs peste 7 miliarde de lei vechi, însă unele surse dau suma reală ca fiind de 10 miliarde de lei. Ţinând cont că liceul are 1.600 de elevi, un calcul sumar arată că elevii de la „Brătianu” sunt taxaţi cu 320 de milioane de lei pe an, circa 2,2 miliarde de lei de la înfiinţarea asociaţiei, în 2004, şi până acum! O altă sursă de venit din care „Asociaţia Sportivă Brătianu” îşi rotunjeşte încasările anuale este: „repartizarea unor sume pentru activitatea sportivă din bugetul de venituri şi cheltuieli al Colegiului”. A treia şi cea mai importantă sursă de venit o reprezintă însă închirierea sălii de sport de la „Brătianu” către diverse persoane private care vor să joace fotbal în sală. În ce priveşte sumele adunate din închiriere, de multe ori în sala de sport jucându-se fotbal şi până la ora 2.00 noaptea, acestea nu sunt trecute prin contabilitatea ciudatei asociaţii, mergând direct în buzunarul celor trei profesori, care, de 7 ani, se comportă ca „acţionari” pe o clădire ce aparţine unei unităţi din învăţământul de stat.
Culmea imposturii, tot asociaţia lui Dumitru Tudosoiu, fost preşedinte al tinerilor din PSD, actualmente consilier local la Piteşti, este singura care are drept de decizie în ceea ce priveşte sala de sport de la „Brătianu”, deşi  aceasta a fost construită în 2004, printr-un  program guvernamental, ministerul investind, la vremea respectivă, miliarde de lei.  
Potrivit statutului asociaţiei, membrii ar trebui să fie doar cei care doresc însă, la începutul fiecărui an şcolar, profesorii de educaţie fizică de la „Brătianu” au avut obligaţia să înştiinţeze clasele pe care le au în norma didactică despre decizia de plată a cotizaţiei.
Cotizaţia, oficial, nu este obligatorie, deci ar trebui să o plătească doar cine doreşte şi, mai ales, doar cine vrea să devină membru al asociaţiei, însă un alt punct din regulament spune că sunt scutiţi de taxă numai elevii care nu fac efort fizic, cei cu probleme financiare şi cei care au şi alţi fraţi în colegiu. Cu alte cuvinte, benevol, benevol, dar eşti obligat! Ca să nu mai spunem că, de fapt, toţi elevii au fost anunţaţi, prin viu grai că, dacă nu plătesc taxa, nu au voie să intre în sala de sport!

Gabriel Bratu: „Profesorul Tudosoiu dovedește că și în învățământ există persoane care au reușit să căpușeze un colegiu”

Referitor la această situaţie, inspectorul şcolar general Gabriel Bratu ne-a declarat: „Este inadmisibil ce fac aceşti oameni acolo, mai ales că legea interzice colectarea de taxe de la elevi sub orice formă! Ce ne-am face dacă şi profesorii de alte discipline ar vrea şi ei să pună taxe la materiile lor? Dacă cel de Istorie ar vrea bani pentru citirea unei cărţi sau elevii ar trebui să plătească pentru a intra în laboratorul de chimie? Toată lumea ştie că învăţământul în România este gratuit, iar ce fac băieţii aceştia „deştepţi” cu asociaţia lor căpuşă este un lucru incalificabil! Prin acest gest, profesorul Tudosoiu dovedeşte că şi în învăţământ există persoane care au reuşit să căpuşeze un colegiu de renume naţional, percepând în mod ilegal taxe de la elevi. Motiv pentru care, cu siguranţă vom sesiza organele abilitate să cerceteze activitatea acestei asociaţii, care, din informaţiile mele, strânge circa 2 miliarde de lei pe an, iar chitanţele nu se dau nominal, adică fiecărui elev în mână, ci pe clase. O portiţă care duce spre evaziune fiscală!”.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI