În legătură cu informațiile apărute în mass-media referitoare la demararea procedurii de achiziție a unor mijloace de control tehnic antiterorist de către Administrația Prezidențială, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:

Administrația Prezidențială desfășoară o procedură normală în baza Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, nefiind vorba de o măsură de securitate suplimentară. Actualele echipamente tehnice de control antiterorist au fost puse la dispoziția Administrației Prezidențiale de către Serviciul de Protecție și Pază încă din perioada 1998-2001, fiind în funcțiune și în acest moment.

În conformitate cu H.G. nr. 2139/2004, durata normală de utilizare/funcționare a echipamentelor folosite în punctele de control acces pietonal este de 8-12 ani. În aceste condiții, termenul de utilizare a actualelor echipamente este depășit.

Drept urmare, Administrația Prezidențială a decis înlocuirea actualelor aparate cu noi echipamente care să poată asigura parametrii de detecție, fără a expune la riscuri instituția și personalul angajat.

Menționăm că Serviciul de Protecție și Pază a transmis către Administrația Prezidențială repetate solicitări de înlocuire a echipamentelor, începând cu anul 2012, din cauza uzurii acestora.

Despre acest lucru în presă s-a relatat că Administraţia Prezidenţială vrea să cumpere, prin licitaţie, echipamente de control de securitate cu raze X şi porţi detectoare de metale pentru controlul antiterorist al persoanelor care au acces în cadrul Palatului Cotroceni.

Comments

comments