Absolvenții de minimum 16 ani pot primi indemnizație de șomaj

Absolvenții instituțiilor de învățământ, promoția 2019, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj. Pentru a primi ajutorul de șomaj, tinerii trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.

Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite de consiliere profesională, în vederea angajării.

Nu beneficiază de indemnizație de șomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă. De asemenea, nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învățământ.

Mai mult, nu beneficiază de indemnizație de șomaj nici absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, în condițiile legii. Indemnizația de șomaj reprezintă o compensație parțială a veniturilor absolvenților instituțiilor de învățământ care nu s-au putut încadra în muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here