A început distribuţia de momeli vaccinale antirabice pentru vulpi. Vânătoarea este interzisă pentru următoarele 14 zile. În conformitate cu Programul de supraveghere, control si eradicare a rabiei in Romania, Programul de vaccinare prin distributie manuala de momeli vaccinale antirabice la vulpi, se desfasura incepand cu data de 17.06.2019, conform unui grafic de distributie, anunţă DSVSA Argeş într-un comunicat de presă semnat de directorul executiv, dr. Daniel-Gelu Lupu.

Numarul de momeli/ Km² este de 25; Numarul de campanii pentru perioada 2019-2020 este de 4; Numarul de momeli vaccinale antirabice la vulpi estimat pentru judetul Arges, perioada 2019-2020, prin distributie manuala este de 8400.

Pentru anul 2019, campania I de vaccinare prin distribuire manuala, numarul de momeli este de 2100.

Distribuirea manuală a momelilor vaccinale se va efectua doar în zonele în care există vizuini:
・ momelile vor fi distribuite in urmatoarele fonduri (F.V. 9 Musetesti, F.V. 43 Serboieni, F.V. 50 Malu, F.V. 45 Deaguri, F.V. 7 Curtea de Arges, F.V. 5 Arefu, F.V. 38 Cateasca, F.V. 14 Retevoiesti, F.V. 13 Corbi, F.V. 24 Mazgana, F.V. 20 Stoienesti, F.V. 39 Brosteni, F.V. 40 Suseni, F.V. 29 Trivale; F.V. 35 Rancaciov, F.V. 28 Darmanesti; F.V. 48 Ungheni; F.V. 10 Malureni; F.V. 27 Micesti; F.V. 37 Topoloveni);
・ momelile vor fi distribuite şi în zonele din jurul celorlalte localităţi, a lacurilor şi a drumurilor publice (autostrazi, sosele nationale).

Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină, asfel încât să fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină. Acestea vor fi plasate şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţioneaza circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.

De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

Distributia aeriana cu momeli vaccinale se va face de pe aerodromul Caransebes,incepand din data de 11.06.2019,distribuirea acestora putand suferi modificari in functie de conditiile atmosferice.

A fost informata Institutia Prefectului, I.P.J. Arges, D.S.P. Arges, C.J. Arges.

Au fost instruiti medicii veterinari zonali si medicii veterinari imputerniciti in vederea acordarii asistentei cetatenilor privind procedura ce trebuie urmata la depistarea momelilor vaccinale neutilizate.
Au fost instruiti gestionarii fondurilor cinegetice, a paznicilor de vanatoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabileste modul de informare a populatiei, transportul, depozitarea si utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orala destinat imunizarii vulpilor, cu scopul de a diminua sansele de raspandire a turbarii in cadrul populatiei de animale domestice si salbatice, eliminand astfel riscul transmiterii bolii la om.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI