În perioada aceasta, până pe 15 decembrie, este în plină desfăşurare sezonul de vânătoare la capre negre, un trofeu la care orice vânător ce-şi doreşte o carte de vizită visează încă de la început. Faptul că accederea până la habitatul lor nu este una foarte uşoară, ci, dimpotrivă, necesită un efort fizic pe care nu oricine reuşeşte să îl ducă la bun sfârşit, este unul dintre detaliile care fac diferenţa între vânători. Preţul, care ajunge şi la 300 de euro pentru un exemplar de trofeu şi faptul că specia în cauză nu poate fi întâlnită oriunde sunt alte „amănunte” ce fac din vânătoarea de capre negre una deosebită.
Din fericire pentru pasionaţii de vânătoare argeşeni, Făgăraşul, situat la doar o oră de mers de Piteşti, reprezintă una dintre zonele unde capra neagră este la ea acasă. Fiind o specie deosebită, capra neagră este protejată de lege şi numărul de exemplare ce pot fi vânate este unul destul de mic. Pentru acest sezon de vânătoare, Ministerul Mediului a aprobat pentru asociaţiile de vânătoare din Argeş o cotă de numai 85 de exemplare. Cel mai multe exemplare se găsesc pe fondurile gestionate de Direcţia Silvică, ce are o cotă de 30 de bucăţi, din care 13 de trofeu. „Asociaţia Cerbul” din Bucureşti are drept cotă tot 30, dar cu 15 trofee, în timp ce „Asociaţia Ecologiştii” din Târgovişte are dreptul la un singur exemplar, iar „Asociaţia Diana” a omului de afaceri Nicolae Ivănescu – 4 şi AVP „Jderul” – 5. Restul de 15 capete au fost atribuite AJVP „Şoimul” – Bucureşti. AJVPS Argeş, condusă de Constantin Istrătescu, cea mai veche şi de tradiţie asociaţie din judeţ, nu are dreptul să vâneze, în acest sezon, nici măcar un exemplar!

Peste 1.300 de exemplare de capră neagră trăiesc în Argeş

Potrivit unui calcul ştiinţific, numărul optim de exemplare ce ar trebui să populeze fondurile cinegetice ce se întind în Argeş ar fi de 1.366 de bucăţi. În schimb, din datele ministerului, în 2014 gestionarii fondurilor de vânătoare nu au mai identificat decât 1.355 de capre negre, din care 497 de masculi şi 858 de femele şi exemplare de tineret.
Interesant de ştiut este faptul că recordul mondial la trofeul de capră neagră este deţinut de ţara noastră, printr-un trofeu recoltat de un vânător neamţ, A. Hessheimer, chiar în Munţii Făgăraş, în anul 1934. Trofeul a fost omologat la Expoziţia Internaţională de Vânătoare de la Berlin, în anul 1937, cu 141,10 puncte C.I.C. De altfel, din primele 10 trofee de capră neagră din lume, 8 provin din România.
Trofeul de capră neagră este constituit din craniu, cu coarnele şi maxilarul superior. Evaluarea se face prin măsurarea şi aprecierea următorilor parametri: lungimea şi înălţimea coarnelor, circumferinţa cornului cel mai gros, deschiderea coarnelor, frumuseţea trofeului (ca adaos) şi prezenţa răşinii (ca penalizare).

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI