DEZINTERES Deşi avem Cetatea lui Dracula, Transfăgărăşanul, Vidraru sau zone montane şi rustice de o frumuseţe răpitoare, nu reuşim, din păcate, să facem şi turism. Dovada? În prima jumătate a acestui an nu s-a vândut nici a cincea parte din locurile de cazare disponibile în Argeş. Transfăgărăşanul – drum declarat, în mai multe rânduri, printre cele mai frumoase din lume, Vidraru – unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din sud-estul Europei, cetatea Poienari – legată de povestea lui Dracula, vestită în lumea întreagă, Mănăstirea din Curtea de Argeş, toate acestea sunt doar câteva dintre atracţiile turistice ale Argeşului.
Teoretic, ele ar trebui să ne aducă zeci de mii de turişti, numai că cifrele din prima jumătate a lui 2012 spun însă altceva: nici 20% din locurile de cazare din judeţ – fie că este vorba de hoteluri, moteluri, vile turistice, pensiuni sau tabere – nu au fost ocupate. Mai exact, dintr-un toal de aproximativ un milion de locuri de cazare la nivelul judeţului, au rămas libere aproximativ 800.000.
De ce încă nu avem turism în Argeş
Avem ce arăta, însă nu reuşim să şi atragem turişti în judeţ. Pur şi simplu nu ne pricepem să vindem. Turismul în Argeş se face încă fragmentat, dezorganizat şi nu s-a investit unitar aproape nicăieri. Până acum, nu am reuşit să atragem mari investitori în turism, singurele investiţii private făcute fiind minore.
Mai exact, nu a existat niciodată un master-plan pentru acest domeniu, iar rezultatele sunt vizibile. La Vidraru încă nu s-au încheiat scandalurile legate de retrocedarea terenurilor de pe malul lacului, în 20 de ani nu am reuşit să realizăm o pârtie de schi modernă, nu valorificăm potenţialul piscicol, iar de obiectivele istorice nici nu mai amintim, pentru că de multe dintre ele autorităţile au uitat demult. Un grad de ocupare de aproape 20% din capacitatea de cazare din judeţ ar putea fi o cifră bună, dacă am vorbi despre un alt judeţ care nu are potenţialul turistic al Argeşului, însă cum judeţul nostru se află între primele zece din ţară din acest punct de vedere, cifra este una deloc îmbucurătoare.
Hotelurile, mai mult goale decât pline
În plin sezon turistic, atunci când mulţi oameni aleg răcoarea munţilor, locurile de cazare din Argeş au fost ocupate în proporţie de aproximativ 17%. Astfel, în luna iulie, au fost înregistrate 9.848 de sosiri, dintre care 141 au fost în moteluri, 193 în vile turistice, 2.103 în cabane, 2.069 în pensiuni. Cele mai multe sosiri din luna iulie au fost înregistrate la pensiunile agro-turistice, cu 3.059 de turişti înregistraţi. În ceea ce priveşte gradul de utilizare a diferitelor categorii de unităţi de cazare, cel mai puţin ocupate au fost hotelurile, pe aproape fiind şi căsuţele turistice, care au fost ocupate doar în proporţie de 10,9% în perioada 1 ianuarie – 31iulie 2012. Turiştii au preferat să se cazeze la motelurile din judeţ, al căror grad de utilizare a fost de 51,7% în prima jumătate a acestui an. Hotelurile au mers şi ele destul de rău, gradul de ocupate în prima parte a anului fiind de doar 17%.