8 mai, Ziua Crucii Roşii şi a Semilunei Roşii – ”€Zâmbete memorabile din întreaga lume”

940 views

Ziua Mondială a Crucii Roşii se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 8 mai, dată la care în 1828 s-a născut elveţianul Henry Dunant, părintele mişcării umanitare internaţionale. În 1859, el era martor al luptei de la Solferino, dintre trupele franceze şi cele austriece. Pe front, erau prea multe victime şi mult prea puţini medici care să ofere îngrijiri.

De aceea, în 1862, afaceristul filantrop a fondat Comitetul internaţional al asociaţiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniţilor, care ulterior a devenit Comitetul internaţional al Crucii Roşii.

În 1901, Henry Dunant devenea cel dintâi laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Misiunea sa umanitară este continuată şi în zilele noastre.

„€Zâmbete memorabile din întreaga lume” este tema sub care se sărbătoreşte Ziua Crucii Roşii şi a Semilunei Roşii în 2018.

Umanitatea, Imparțialitatea, Neutralitatea, Independenţa, Voluntariatul, Unitatea și Universalitatea sunt principiile care stau la baza deciziilor și acțiunilor Crucii Roşii. Principii pe care ar trebui să le avem fiecare din noi.

De-a lungul timpului Crucea Roşie Română a asistat în spitalele proprii răniţii, a asigurat hrana pentru militari, refugiaţi şi populaţia afectată de conflict, a facilitat schimbul de corespondenţă între prizonierii de război şi familiile acestora, a sprijinit cu hrană şi îmbrăcăminte prizonierii români din lagărele inamice.

Comments

comments