700.000 de euro de la UE pentru 8.000 de vaci din Argeş

SPRIJIN EUROPEAN 2.564 de beneficiari din zonele defavorizate ale judeţului, ce au peste 8.000 de vaci, primesc ajutoare în valoare de aproape 700.000 de euro. Cererile altor peste 100 de potenţiali beneficiari au fost respinse, în urma verificărilor efectuate de către Ministerul Agriculturii. Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), a acordat două forme de sprijin. Acestea îi vizează pe producătorii de lapte care deţin minimum două vaci de lapte şi se află în zone defavorizate şi pe agricultorii care desfăşoară activităţi agricole în regim ecologic. După cum ne-a precizat Biroul de Presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în Argeş a existat un mare interes în ceea ce priveşte ajutorul specific acordat producătorilor de lapte din zonele defavorizate. Astfel, pentru obţinerea acestei forme de sprijin, din judeţ au depus cereri 2.691 de potenţiali beneficiari, aceştia solicitând fonduri pentru 8.263 de vaci de lapte. În urma verificărilor administrative şi a efectuării controlului la faţa locului, s-a stabilit că 2.564  de beneficiari ce au peste 8.000 de vaci vor încasa ajutorul specific, în sumă totală de 668.849,28 euro (2.914.503,69 lei). Cuantumul determinat este de 86,37 euro/cap de vacă. Cererile altor peste 100 de potenţiali beneficiari din Argeş au fost respinse.
Suma totală ce urmează a se plăti beneficiarilor pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte din zonele defavorizate este de 21,12 milioane de euro pentru un efectiv de aproximativ 257.000 de capete de vaci de lapte eligibile, respectiv 74.911 beneficiari.  
La polul opus, în Argeş au depus cereri de ajutoare pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică doar 10 solicitanţi, după cum urmează: 6 solicitanţi pentru producţie vegetală, 1 solicitant pentru creşterea animalelor – păsări şi 3 solicitanţi pentru apicultură. În urma verificărilor administrative şi a efectuării controlului la faţa locului, 9 solicitanţi vor încasa ajutorul specific, în sumă totală de 7.332,49 euro (31.951,33 lei), cel de-al zecelea solicitant fiind respins de la plată din cauza documentaţiei incomplete. La nivel naţional, suma totală ce urmează a se plăti beneficiarilor pentru ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică este de 3,09 milioane euro. Aici, Argeşul se numără printre judeţele cu cel mai scăzut interes. În ţară, de ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură vor beneficia peste 7.000 de agricultori, de două ori mai mulţi decât anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.