Primăria Oraşului Ştefăneşti a semnat luni, 1 iulie 2013, cu Agenţia Naţională pentru Romi, un contract de finanţare a proiectului „Analizele medicale făcute la timp îţi pot salva viaţa!”. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate a cetăţenilor de etnie romă din oraş, pentru a le spori astfel şansele de incluziune socială. Proiectul face parte dintr-un program mai mare, „Anul European al cetăţenilor”, şi are o valoare totală de 58.102 RON, din care 50.000 RON – contribuţia Agenţiei Naţionale pentru Romi, iar restul de 8.102 RON – contribuţia Primăriei Ştefăneşti. Acesta se va desfăşura în perioada 21 iunie – 20 decembrie 2013.
Proiectul „Analizele medicale făcute la timp îţi pot salva viaţa!” s-a născut din cauza numărului mare de persoane de etnie romă  care nu-şi permit să-şi facă analizele medicale de bază. Foarte puţini dintre ei au un loc de muncă stabil, iar cei mai mulţi dintre ei trăiesc de pe urma ajutoarelor sociale sau din puţinii bani pe care îi primesc din vânzarea PET-urilor sau a fierului vechi. Ca atare, nefiind asiguraţi, dacă vor să-şi facă analizele, trebuie să le plătească, ceea ce le este aproape imposibil, ei abia reuşind să facă rost de banii necesari pentru a cumpăra mâncare pentru familiile lor.
Finanţarea programului va asigura plata analizelor pentru 650 de persoane de etnie romă – copii, bătrâni, femei, în special tinere mame. Pachetul va cuprinde analizele medicale de bază: colesterol total, glicemie, TGO, TGP, măsurarea tensiunii arteriale, EKG şi hemoleucograma completă. Beneficiarii analizelor vor primi interpretarea investigaţiilor şi vor fi îndrumaţi, în funcţie de afecţiunile de care suferă, la medicul specialist. Recoltarea analizelor se va face de către o clinica medicală din Piteşti, care va trebui să îndeplinească atât condiţia legată de preţ cât şi pe cea de a avea o ambulanţă autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru recoltare la domiciliul pacientului. Zonele în care se va face recoltarea analizelor sunt: Zăvoiul Mic, Zăvoiul Mare, Streaua, Zona Blocuri şi Goleşti.
Ca obiective specifice, programul urmăreşte scăderea numărului persoanelor de etnie romă care suferă de diferite afecţiuni, informarea cetăţenilor asupra drepturilor medicale pe care le au, facilitarea accesului romilor la servicii medicale, precum şi cointeresarea celorlalte instituţii locale asupra stării de sănătate a membrilor etniei rome. Celor 650 de persoane direct implicate li se adaugă astfel alte 1.400 de persoane, parte din grupul-ţintă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI