500 de tone de fructe de pădure vor pleca din Argeş la export

AFACERE Sute de tone de fructe de pădure şi plante medicinale, recoltate de Direcţia Silvică Argeş, iau, anual, drumul Germaniei, Austriei, Franţei şi Belgiei, şi nu oricum, ci ca produse eco. Sezonul culesului pentru zmeură, afine şi mure este aproape la jumătate, iar pentru măceşe, va debuta peste trei săptămâni. Potrivit directorului Direcţiei Silvice, Ion Dobrinoiu, deja s-au recoltat 7 tone de zmeură, 5 tone de afine şi 10 tone de mure. „Planul pentru această vară este de aproximativ 500 de tone de fructe de pădure, în total. Iar ca bani, noi am evaluat un profit de 500 de mii de euro”. Potrivit lui Dobrinoiu, Direcţia Silvică vinde tona de zmeură cu 1.950 de euro, pe cea de afine cu 3.500, murele cu 800 şi măceşele cu 700 de euro. Absolut toate produsele pleacă la export, cu certificate eco. „Cea mai mare parte o exportăm direct în Austria, printr-un contract direct, iar restul, prin firme intermediare specializate, care exportă în principal în Germania, dar şi în Belgia şi Franţa”, mai spune Ion Dobrinoiu. Recoltarea fructelor de pădure se face cu ajutorul angajaţilor proprii şi al colaboratorilor, mai ales în ceea ce priveşte flora spontană.

„Fenexport”, singurul exportator eco din Argeş

Una dintre firmele intermediare este „Fenexport” din Miceşti, singura înregistrată în Argeş cu acte în regulă de exportator eco. „Fenexport” are ca obiect de activitate achiziţia, prelucrarea şi exportul fructelor de pădure şi al plantelor medicinale şi aromatice. Deşi România are o mare problemă cu poluarea, se pare că pădurile montane argeşene, dar şi cele din sudul judeţului, pot genera produse eco, fără investiţii mari. „Noi avem certificatori care vin în inspecţie la fiecare dintre colaboratorii de la care achiziţionăm fructe de pădure şi care fac analiza acestor produse din punct de vedere al standardelor eco, însă nu am avut niciodată o problemă. Toate rezultatele au ieşit foarte bune!”, ne-a declarat reprezentantul „Fenexport”.
Potrivit acestuia, pe pieţele externe, cererea este mult mai mare decât se exportă la ora actuală, iar clienţii din Germania preferă fructele de pădure româneşti, pentru că ies bine la preţ şi au certitudinea că primesc produse naturale şi de calitate. Plantele medicinale sunt folosite în industria ceaiurilor şi a medicamentelor, iar fructele de pădure ajung în industria farmaceutică şi la producătorii de dulceţuri eco.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.