„Artă naivă” – o sintagmă care trebuie să fi produs multă rumoare în urmă cu 50 de ani în, rândul piteștenilor şi a celor care veniseră la vernisajul unei expoziții interjudețene. Era luna mai, 1967, iar expresia amintită figura pe afișul şi în catalogul evenimentului. Organizatori erau Muzeul Regional Argeș şi Casa Regională a Creației Populare.
Doar criticii de artă Petru Comarnescu şi Vasile Savonea au fost cei care au vorbit cu această ocazie publicului.
Artă naivă – o sintagmă care şi azi produce rumoare! Din păcate, acum, la 50 de ani de la folosirea oficială a expresiei, rumoarea nu mai este rezultatul firesc al uimirii în fața ingenuității unor creații artistice, ci un zgomot confuz, produs de către cei implicați (ca organizatori sau chiar ca artiști).
Piteștiul, „capitala artei naive românești” – recunoscut ca atare de către toți cei preocupați de acest fenomen, trebuie să își joace rolul asumat în urmă cu 50 de ani cu mare responsabilitate. Altfel, toate discuțiile și scrierile unora precum Comarnescu, Savonea, Calotă şi Anceanu (ca să îi amintim doar pe cei care azi nu mai sunt) vor fi fost în zadar. Artiști naivi și oameni de cultură, deopotrivă, așteaptă ca Piteștiul să redevină etalonul în respectarea principiilor Artei Naive.
Anul acesta, cu ceva emoții… se va desfășura, totuși, ediția cu nr. 49 a Expoziției Naționale de Artă Naivă.
Pe de o parte este meritul Muzeului Județean Argeș, care deține prima și singura Galerie de Artă Naivă din țară (cu un număr de aproape 1.000 de lucrări de artă naivă) și care vrea să susțină, ca de obicei, evenimente culturale de înaltă ținută. Pe de altă parte, evenimentul se va bucura de sprijinul consistent al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, pentru prima dată alături de acest demers de talie națională.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 28 octombrie 2017, ora 10.00 la Galeria de Artă Naivă a Muzeului Județean Argeș, corp. C, intrarea din Bulevardul Eroilor.
Autor: Sorin Radu, consilier Școala Populară de Arte și Meserii Pitești