Din primele informații ale anchetatorilor, se pare că persoanele care făceau parte din acest grup infracțional organizat au racolat peste 40 de persoane minore și majore pe care le-au obligat să muncească pentru suspecți în gospodărie, dar și pentru tăierea ilegală de lemne, și de asemenea i-au obligat să cerșească.

Detaliile acestui caz sunt șocante, în sensul în care procurorii descriu chiar și metodele de tortură la care suspecții apelau pentru a reuși să țină acești minori într-o fermă din județul Argeș. Anchetatorii spun că copiii erau ținuți în lanțuri, încuiați pe timpul nopții, bătuți și udați cu apă rece.

O parte dintre victime erau răpite de pe stradă, din locuri publice. Rețeaua era una destul de extinsă și funcționa din 2008, perioadă în care au răpit și forțat mai multe persoane minore să lucreze munci fizice grele și să meargă la cerșit în diverse orașe mai mari din țară.

“Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Piteşti şi Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.– S.T. Piteşti efectuează 40 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş, pentru destructurarea a nouă grupări infracţionale specializate în exploatarea persoanelor vulnerabile.

La data de 13 iulie a.c., poliţiştii Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Craiova, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti şi împreună cu reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C. Argeş efectuează 40 de percheziţii domiciliare, pentru probarea activităţii infracţionale a 90 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni de exploatare a persoanelor vulnerabile.

Din cercetări a reieşit că, din anul 2012 şi până în prezent, cei în cauză ar fi desfăşurat activităţi de comerţ cu material lemnos, procurat atât legal cât şi susceptibil a proveni din tăieri ilegale.

Pentru comercializarea materialului lemnos, cei vizaţi ar fi recrutat mai mulţi bărbaţi, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea lor de vădită vulnerabilitate, pe care i-ar fi transportat şi adăpostit în gospodării, cu scopul de a-i supune la îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Totodată, persoanele exploatate ar mai fi fost obligate la efectuarea de munci gospodăreşti sau la practicarea cerşetoriei.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

La acţiune participă jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş şi al Grupării Mobile de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova.”

BIROUL DE PRESĂ”

Comments

comments