Iniţiată în anul 1931, la o convenție a ecologiştilor din Florenţa, ziua mondială a animalelor este marcată la 4 octombrie. Momentul celebrării a fost ales în memoria Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), întemeietorul Ordinului Franciscan și protector al animalelor, canonizat la 4 octombrie 1228.

Prima lege pentru protecţia animalelor, Martin’s Act, a fost votată de parlamentul britanic la 22 iulie 1822.

Scopul acestei zile este acela de a creste gradul de constientizare al populatiei fata de riscurile disparitiei a numeroase animale, din cauza actiunilor pe care omul le face, dar reprezinta si un tribut fata de necuvantatoare si fata de oamenii care iubesc si respecta animalele. În toată lumea, sunt organizate evenimente şi campanii prin care se atrage atenţiei asupra creşterii alarmante a numărului speciilor pe cale de dispariţie.

Ziua Mondiala a Animalelor este sarbatorita in moduri diverse in toate tarile, fara sa se tina cont de nationalitate, religie, credinta sau ideologie politica.

De asemenea, cu ocazia acestei zile se doreste comemorarea dragostei si respectului fata de animale, dar si sublinierea importantei lor in lume, deoarece constientizarea asupra acestui aspect poate duce la imbunatatirea standardelor de bunastare a animalelor din intreaga lume.

Odata cu celebrarea acestei zile, in cadrul evenimentelor care se organizeaza se reaminteste de fiecare data ca si animalele au drepturile lor, de aceea omul trebuie sa fie atent la actiunile sale. Iata principalele probleme legate de incalcarea drepturilor animalelor:
– suprapopularea umana, cea mai mare amenintare pentru animalele domestice si salbatice din intreaga lume
– simtul proprietatii asupra vietii animalelor
– vanatoarea
– pescuitul
– experimentele pe animale
– utilizarea blanurilor naturale in industria modei
– conditiile in care sunt crescute animalele de ferma
・ abandonarea animalelor de companie

Comments

comments