35 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu și Leonid Popov în spațiu. Sărbătoare la Muzeul Județean Argeș

Muzeul Județean Argeș în parteneriat cu Centrul Rus de Știință și Cultură din București vernisează, marți, 31 mai 2016, începând cu ora 10.00, la sediul instituției, intrarea din Bulevardul Eroilor, expoziția temporară „35 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu și Leonid Popov în spațiu”.

Anul acesta s-au împlinit 35 de ani de la data la care Dumitru Prunariu devenea primul și singurul astronaut român care a ajuns vreodată în spațiu. Expoziţia, al carei erou este, prezintă, prin intermediul fotografiilor din arhiva personală a cosmonautului român, o latură mai puțin cunoscută de către public a personalității lui Dumitru Prunariu.

În anul 1981, pe data de 14 mai, misiunea sovietică Soyuz 40 intră în spațiul cosmic. La bordul ei se aflau doi cosmonauți: Leonid Popov, din Uniunea Sovietică, și Dumitru Prunariu, din Republica Socialistă România a acelor vremuri. Prunariu devenea astfel primul cosmonaut de origine română care trecea de linia Karman și al 103-lea om în spațiu, petrecând acolo nu mai puțin de 7 zile, 20 de ore și 40 de minute.

„€・Cred că cel mai greu moment a fost nu acolo sus, ci poate cu o zi înainte de a pleca în Cosmos, pentru că atunci ai în sfârşit timp să te gândeşti la ce va urma în viitorul foarte apropiat. Eşti convins că tehnica te ajută, că este fiabilă, că o stăpâneşti foarte bine. Dar în acelaşi timp există şi un sentiment uman de reţinere. Şi, totuşi, dacă se va întâmpla ceva? Până acum, aproape 5% din cei care au zburat în misiuni cosmice au plecat dintre cei vii din cauza unor probleme tehnice”・ a declarat Prunariu. Pe 22 mai 1981, Prunariu a revenit pe Pământ, însă nu a fost o revenire fără peripeții, parașuta capsulei sale deschizându-se cu patru secunde mai târziu decât ar fi trebuit.

Aici, Prunariu a primit decorații atât din partea autorităților sovietice, cât și din partea celor române, însă răsplata financiară a fost, din câte se pare, una neglijabilă. Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 31 mai –・30 iunie 2016, la Galeria de Artă Naivă , Bulevardul Eroilor, Piteşti, aceasta putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 –・17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here