34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov. Atunci s-a strigat pentru prima dată „Jos dictatura!” şi „Jos Ceaușescu!”

34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov. Atunci s-a strigat pentru prima dată „Jos dictatura!” şi „Jos Ceaușescu!”. La Brașov se comemorează azi împlinirea a 34 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la întreprinderea de autocamioane „Steagul Roșu”, considerată prima manifestație de amploare împotriva regimului condus de Nicolae Ceaușescu.

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de nivelul de trai și au mărșăluit spre sediul Comitetului Județean al fostului Partid Comunist Român.

Pe traseu li s-au alăturat și alți locuitori ai orașului, care au cântat „Deșteaptă-te române” și au scandat pentru prima dată în România „Jos dictatura!” şi „Jos Ceaușescu!”. Intervenția autorităților a fost brutală.

Primele proteste au început practic în seara zilei de 14 noiembrie la Secția 440 Matrițe a întreprinderii de autocamioane „Steagul Roșu”.

La ora 7:00 dimineața apariția muncitorilor din schimbul unu a făcut ca protestele să se amplifice. Astfel, în jurul prânzului, sute de oameni plecau într-un marș fără precedent către centrul orașului de la poalele Tâmpei, unde s-au alăturat și mii de muncitorii de la fabrica „Tractorul” și fabrica „Hidromecanica”, elevi, studenți și alții locuitori.

34 de ani mai târziu, un eveniment omagial simbol al Brașovului se desfășoară pe același traseu, însă în condiții de pandemie de această dată, cu numai doi participanți: un membru al Asociației 15 Noiembrie 1987 Braşov și un atlet amator.

Pe traseu li se vor alătura simbolic și 10 tineri, elevi ai Liceului cu program sportiv din municipiu.

Toți aceștia vor fi însoțiți și de două echipaje de poliție, iar în sprijinul lor au fost instituite și restricții temporare ale traficului rutier.

Foto: montaj fotografic cu aspecte ale revoltei. credit: CNSAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here