32 de medici şcolari au în grijă 92.000 de elevi argeşeni

CRIZĂ Asistenţa medicală şcolară va fi un lux pentru majoritatea elevilor din Argeş, deoarece la nivelul celor 200 de unităţi de învăţământ mai funcţionează doar 32 de cabinete medicale, toate deschise numai în şcolile din oraş, la ţară nemaiexistând niciunul. În ce priveşte cabinetele şcolare stomatologice, în tot judeţul mai sunt deschise doar 5. Peste mai puţin de o săptămână vor începe cursurile şcolare şi, imediat după aceea, va fi nevoie de efectuarea triajului epidemiologic şi a vaccinărilor obligatorii, plus alte servicii medicale de care ar trebui să beneficieze toţi  copiii de şcoală şi grădiniţă. În afara campaniilor obligatorii, asistenţa medicală pentru elevi va fi însă un adevărat lux, din cauza lipsei de personal şi a reglementărilor în vigoare. La nivelul întregului judeţ funcţionează, potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică, doar 32 de cabinete şcolare, toate deschise numai în şcolile din oraşe: 20 la Piteşti, 4 la Câmpulung, 4 la Curtea de Argeş, 2 la Mioveni şi câte unul la Topoloveni şi Costeşti. Fiecare este deservit de un singur medic şi de maximum 2 asistente. În ce priveşte mediul rural, aici situaţia este de-a dreptul alarmantă: în nicio unitate şcolară nu mai funcţionează niciun cabinet medical, responsabilitatea pentru îngrijirea copiilor şcolari revenindu-i medicului de familie din comună, care trebuie să se ocupe de efectuarea tuturor campaniilor obligatorii, dar care nu va avea posibilitatea de a fi prezent şi în şcoală pe durata cursurilor.
În ultimii ani, păstrarea reţelei de medici şcolari a fost o mare provocare pentru factorii responsabili, lucrurile fiind extrem de încurcate. Cabinetele medicale au fost trecute în subordinea primăriilor, ceea ce înseamnă că nu se pot face noi angajări în sistem – unul şi aşa neatractiv din cauza salariilor extrem de mici, la care s-au mai tăiat şi sporurile. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în cazul medicilor şcolari stomatologi, care au migrat către cabinetele private. În prezent, la nivelul Piteştiului mai activează doar 5, în câteva şcoli şi licee. În concluzie, la nivelul judeţului Argeş, pentru cele 41 de licee, 125 de şcoli şi 24 de grădiniţe mai sunt deschise doar 32 de cabinete medicale, deservite de tot atâţia medici şi de 71 de asistenţi medicali, care vor trebui să se ocupe de sănătatea a peste 92.000 de şcolari şi preşcolari argeşeni.
Pe lângă lipsa acută de medici, cele 32 de cabinete medicale sunt însă funcţionale doar cu numele, deoarece medicamentele – chiar şi cele de prim ajutor – lipsesc cu desăvârşire, mulţi doctori fiind nevoiţi să cumpere din banii lor o sticlă de spirt, seringi de unică folosinţă sau pansament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.