În încercarea de a recupera de la  Institutul Pomicol Mărăcineni o datorie de circa 3 milioane de lei, acumulată din taxe şi impozite neplătite din 2012, ANAF a pus sechestru pe un bloc de locuinţe aparţinând institutului, în care locuiesc însă peste 30 de familii. Aceştia, vechi angajaţi ai institutiei, sunt la un pas de a fi evacuaţi din casele în care stau de peste 40 de ani. Apartamentele lor deja au fost scoase la licitaţie, pentru data de 8 februarie.

Potrivit directorului Direcției Finanțelor Argeş, Petre Cojocaru, vina ar fi a managerului Institutului întrucât acesta refuză varianta unei plăţi eşalonate a datoriilor. ,,Legea prevede posibilitatea eşalonării datoriilor, însă directorul refuză să ajungă la o înţelegere cu Fiscul.” a declarat Cojocaru.

De cealaltă parte, Mihail Coman, directorul  Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti-Mărăcineni, susţine că vina aparţine Guvernelor care, de-a lungul timpului, au refuzat să acorde finanţările la care le obliga legea. Potrivit Legii nr. 42/2009, unităţile de cercetare-dezvoltare în agricultură aparţin de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), iar finanţarea cercetării trebuia acoperită de la buget. Însă, spune acesta, acest lucru nu a fost respectat de niciun guvern din 2009 încoace, finanţarea fiind exclusiv extrabugetară. Nefinanţate, toate cele trei unităţi de acest fel din Argeş, Albota, Ştefăneşti şi Mărăcineni au ajuns la circa 200 milioane lei datorie, fiind părăsite inclusiv de cercetători.

ANAF a fost publicat un anunţ potrivit căruia 30 de locuinţe aflate în administrarea urmează a fi vândute la licitaţie pe 8 februarie, pentru ca Fiscul să recupereze datoriile pe care institutul le are către bugetul de stat.

La acest moment, autorităţile judeţene, reprezentanţii Fiscului şi ai Institutului Pomicol discută la Prefectură o posibilă ieşire din această situaţie de criză. La negocieri participă şi Şerban Valeca, ministrul Cercetării.

Comments

comments