271 de persoane cercetate pentru fraude pe internet. Ce trebuie să ştiţi când faceţi cumpărături online

În primele 6 luni ale acestui an, în urma acţiunilor Poliţiei Română, au fost recuperaţi peste 2.640.000 de lei, proveniţi din comerţ online ilicit, iar faţă de 271 de persoane se fac cercetări pentru comiterea a peste 1.200 de infracțiuni.

Peste 200 de site-uri şi 400 de persoane au fost verificate de polițiștii de investigare a criminalității economice,  în cadrul planului de acţiune ,,In Ours Sites 2016”・ demarat la nivel naţional.

Poliţia Română are ca priorități protejarea mediului de afaceri și a bugetului general consolidat și acționează pentru prevenirea și combaterea fraudelor fiscale care afectează stabilitatea şi predictibilitatea mediului comercial.

În primele 6 luni ale acestui an, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, polițiștii au acționat la nivel național, pentru prevenirea  şi combaterea comerţului ilicit din mediul online.

Astfel, în cadrul planului de acțiune ,,In Ours Sites 2016” polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din țară au derulat 524 de acțiuni, care au vizat activitatea a 218 site – uri şi a 419 persoane care desfăşurau tranzacţii online.

În urma verificărilor efectuate, faţă de 271 de persoane se fac cercetări pentru săvârșirea a 1.212 de infracțiuni la regimul proprietății intelectuale.
În cauzele penale în care s-au efectuat cercetări, din valoarea prejudiciilor cauzate s-au recuperat, în numerar sau din conturi bancare, aproximativ 2.640.000 de lei.

Activităţile desfăşurate de poliţişti s-au concretizat cu soluționarea a 616 dosare penale.

Demersurile efectuate de poliţişti în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare au fost susţinute de celelalte instituţii cu atribuţii  în domeniu.
Poliţia Română continuă activităţile de prevenire şi combaterea fraudelor financiare pentru a determina schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor astfel încât să crească încasările fiscale la bugetul de stat.

Cetățenilor care aleg să cumpere produse din mediul online, le recomndăm să verifice dacă site-ul este de încredere (dacă oferă date de identificare complete – contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc., opinii ale altor cumpărători, condiţii de livrare şi de garanţie).

Precizăm că atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Înainte de a introduce numărul cărţii de credit pe un site de comerţ online, trebuie verificat dacă site-ul solicitat este unul securizat (de tipul https:// ).
Este indicat să nu completaţi niciun formular online în care se cer datele personale, să nu deschideţi emailuri de tip SPAM şi să instalaţi un program anti-phishing.

Verificaţi de fiecare dată lista tranzacţiilor efectuate cu cartea de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.
Vă sfătuim să folosiţi un serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că aţi plătit pentru ce aţi comandat.

Acordaţi o atenţie deosebită tranzacţiilor în care sunt implicate persoane din alte ţări, întrucât politicile de returnare a bunului sau banilor sunt mai complicate. Înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport şi condiţiile de garanţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here