Boala secolului, infecţia cu HIV, care determină SIDA, începe să se extindă şi la noi. Numărul cazurilor nou diagnosticate creşte de la an la an. Direcţia de Sănătate Publică Argeş a luat în evidenţă anul trecut încă 20 de noi cazuri, dintre care 18  au fost diagnosticate iniţial în laboratorul propriu. Astfel, numărul celor purtători de virus şi potenţială sursă de răspândire a infecţiei a ajuns deja la 247! Iar dintre aceştia, 40 sunt deja bolnavi de SIDA, adică au început să manifeste simptome de boală şi să fie afectaţi de această incurabilă şi ireversibilă maladie!
Datele referitoare la cazurile şi situaţia bolnavilor sunt confidenţiale, însă, ca idee generală, cea mai mare parte dintre ei au între 30 şi 40 de ani, dar există şi mai mulţi copii în evidenţe, iar ca statut social foarte mulţi sunt absolvenţi de studii superioare: ingineri, profesori meserii din această sferă.
Foarte grav este însă faptul că, în condiţiile în care infecţia cu HIV nu are niciun fel de semn, probabilitatea ca mulţi alţi argeşeni să fie purtători ai cumplitului virus fără să ştie este extrem de mare. Relaţiile sexuale neprotejate, fie ele hetero sau homosexuale, şi consumul de droguri şi folosirea de instrumentar comun, sunt cele mai frecvente mijloace de răspândire a bolii. Nu este exclusă, nici chiar în 2015, infectarea din cauza instrumentarului medical folosit în cabinete medicale, stomatologice sau de altă natură, nesterilizat corespunzător.
Comparativ cu 2013, cifrele anului trecut sunt mult mai mari. Astfel, în anul precedent, în evidenţele DSP intraseră doar 13 cazuri noi. Declararea unei infecţii HIV nu se face însă întâmplător, ci este nevoie de două sau chiar trei teste, derulate după metode şi cu ajutorul unor tehnologii diferite, din ce în ce mai performante. Astfel, orice laborator de analize medicale are posibilitatea de a efectua testarea iniţială. Dacă unul dintre teste iese pozitiv, pacientul este obligat să refacă testarea în laboratorul propriu al DSP, după altă metodă. Diagnosticul sigur se pune însă de abia după cea de-a treia testare, efectuată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti.

Trei copii veniţi pe lume deja infectaţi

O situaţie alarmantă, în cazul celor nou infectaţi, este faptul că printre aceştia s-au aflat şi trei copii nou-născuţi. Comparativ, în 2013 a existat o singură asemenea situaţie. În două dintre cazuri, mamele ştiau că sunt seropozitive, iar copilul va fi, automat, infectat. De aceea, decizia lor de a aduce pe lume un copil sortit din start morţii, este discutabilă. În cel de-al treilea caz, viitoarea mamă a aflat că este infectată cu HIV, virusul imunodeficienţei umane, chiar în timpul sarcinii, la controalele obişnuite. Potrivit specialiştilor, şi în cazul ei dar şi al multor altora, explicaţia este că a fost infectată, cu ştiinţă sau fără, de partenerul de viaţă sau de un alt partener sexual. De altfel, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, 100% din gravidele care au născut în spitalele din judeţ au mai fost testate încă o dată înainte de naştere, conform protocolului. Toţi copiii născuţi în altfel de condiţii primesc însă imediat după ce vin pe lume, tratament retroviral. 

Indemnizaţie de hrană de 11 lei pe zi

Pacienţii infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA au dreptul, potrivit legii, la o indemnizaţie de hrană în valoare de 11 lei pe zi, adică aproximativ 350 de lei pe lună. Plata se face de către  Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială, dacă pacientul în cauză cere acest drept. Potrivit datelor de la AJPIS, în Argeş există 199 de pacienţi cu HIV beneficiari ai acestui tip de asistenţă. În 2014, suma totală achitată acestora s-a ridicat la 912.138 lei, adică peste 9,12 miliarde de lei vechi.
Diferenţa dintre numărul de pacienţi aflaţi în evidenţele celor două instituţii este dată de faptul că o mare parte din cei bolnavi nu vor să se ştie şi fac tot posibilul ca acest lucru să nu se afle în anturajul lor, printre prieteni, rude sau colegi de muncă. De aceea, preferă să fie luaţi în evidenţă şi să se trateze în centre specializate din Bucureşti sau alte localităţi, dar nu în Argeş, şi chiar să renunţe la drepturile lor, cum ar fi plata banilor pentru hrana adecvată recomandată pentru regimul lor de viaţă, deşi au garantată confidenţialitatea.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI