20 de firme din Argeş produc 4% din PIB-ul României

ANALIZĂ Primele 20 de firme din Argeş, după cifra de afaceri, au contribuit în 2011 la PIB-ul ţării cu peste 5 miliarde de euro. Dacia continuă să rămână detaşat cea mai puternică şi mai mare companie din Argeş, iar succesul său contribuie direct şi la cel al furnizorilor săi. Ca dovadă concretă, alături de Dacia, în topul celor mai importante 20 de firme din judeţ, după cifra de afaceri din 2011, se regăsesc şi şapte furnizori ai săi.

Cumulat, primele 20 de companii din judeţ au avut în 2011 o cifră de afaceri de peste 23 de miliarde de lei, adică peste 5 miliarde de euro. Pentru a vă face o idee asupra acestei valori absolut spectaculoase, vă spunem că anul trecut PIB-ul României a ajuns la 122 de miliarde de euro. Altfel spus, primele 20 de companii din Argeş au contribuit cu peste 4% la PIB-ul ţării, un procent absolut impresionant. Conform datelor furnizate de către Registrul Comerţului Argeş şi Direcţia Finanţelor Publice Argeş, Dacia a avut anul trecut o cifră de afaceri de 13,17 miliarde lei (peste 2,8 miliarde de euro), fiind urmată de Renault Industrie Roumanie din Mioveni, cu 3,94 miliarde lei.
Pe locul al treilea se situează unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Dacia şi din industria auto – compania americană Johnson Controls din Bradu, cu o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei. Pe locul al patrulea în top este sucursala din Argeş a celei mai mari companii distribuitoare de produse farmaceutice şi cosmetice din ţară – Fildas Trading, filială ce a avut o cifră de afaceri de 935,1 milioane de lei.
Topul primelor cinci companii din judeţ este încheiat tot de o companie strâns legată de Dacia – Renault Mecanique Roumanie de pe platforma de la Mioveni – cu o cifră de afaceri de 473,4 milioane lei, adică mai puţin de jumătate faţă de firma de pe locul patru.
Locul 6 în topul firmelor este ocupat de un alt furnizor Dacia, francezii de la Euro APS din Mioveni, cu o cifră de afaceri de 436,8 milioane lei. Pe locul 7 se situează italienii de la Cor.Tubi, tot din Mioveni, un alt furnizor Dacia, specializat în reţele de ventilaţie şi climatizare, având anul trecut o cifră de afaceri de 431,7 milioane lei.
Bamesa Oţel, sucursala din Topoloveni a gigantului spaniol Bamesa, a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 423,3 milioane lei, clasându-se pe locul 8 în topul firmelor de… top din Argeş.
Pe locul 9 se află un alt angajator important, compania germană Steinel, care produce în fabrica de la Curtea de Argeş senzori de mişcare şi de prezenţă, corpuri de iluminat cu senzori şi generatoare de aer cald. Anul trecut, Steinel Curtea de Argeş a avut o cifră de afaceri de 323,1 milioane lei. Trebuie spus că fabrica exportă produsele în peste 80 de ţări, un adevărat record pentru o companie din Argeş.
În fine, pe locul 10 se situează unul dintre cei mai importanţi producători de componente auto din lume, germanii de la Draexlmaier. La Piteşti, Lisa Draexlmaier a avut anul trecut o cifră de afaceri de 295,4 milioane lei.
În topul firmelor din judeţ urmează Metalimpex (248,1 milioane lei cifră de afaceri în 2011), Dr. Oetker România (219,3 milioane lei), Caroli Foods (218,5 milioane), Valeo Sisteme Termice (216,8 milioane), Leoni (190,5 milioane), Askoll România (160,4 milioane lei), TDG Argeş (154,9 milioane), Internaţional Lazăr Company (154,1 milioane), Farmaceutica Argeşfarm (149,1 milioane) şi Conarg Construct (135,1 milioane).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here