În fiecare an pe 17 mai este celebrată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.

În acest an, activităţile de celebrare se vor desfãşura sub sloganul „Cunoaşteţi-vă  valorile presiunii arteriale”. În acest context în perioada 14 mai – 23 mai, DSP Argeş va derula campania „Ia atitudine! – Apără-ţi sănătatea!” În judeţul Argeş în anul 2014 s-au înregistrat 90.337 de pacienţi cu boli hipertensive, în creştere faţă de cei 76.489 de pacienţi înregistraţi în 2013.

Scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive în rândul populaţiei. Obiectivele campaniei sunt: conştientizarea populaţiei asupra HTA ca principal factor de risc pentru povara bolilor la scară mondială şi schimbarea mentalităţii prin intervenţii educative, menite a susţine deprinderile sanogene, respectiv măsurarea tensiunii arteriale periodic.

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune. Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal.
   
În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În 2008, prevalenţa HTA la scară globală în rândul adulţilor de 25 de ani şi mai mult a fost în jur de 40%. Chiar dacă în intervalul 1980 şi 2008, proporţia populaţiei presiune arterială ridicată sau hipertensiune a prezentat o uşoară scădere, numărul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire şi se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

HTA afectează în mod disproporţionat ţările cu venituri mici şi mijlocii. Analiza prevalenţei HTA pe grupe de ţări în raport cu nivelul economic a relevat că aceasta este în mod constant ridicată în rândul ţărilor cu nivel economic scăzut, şi mediu, fiind în jur de 40% şi mai redusă în grupul ţărilor cu nivel economic crescut, în jur de 35%. Două treimi dintre cei cu HTA se situează în ţările în dezvoltare, iar boala cardiacă şi Accident Vascular Cerebral se întâlnesc la persoane mai tinere în aceste ţări.

Bolile în relaţie cu presiunea arterială ridicată au un impact major asupra cheltuielilor de sănătate. Se estimează că 10% din cheltuielile pentru sănătate sunt în relaţie directă cu presiunea arterială ridicată şi complicaţiile ei. Factorii de risc comportamental joacă un rol major în creşterea presiunii arteriale.

Conform studiului epidemiologic SEPHAR II din 2011, prevalenţa globală a HTA a fost de 40,4%. (54,9% femei). Prevalenţa HTA a fost mai mare în mediul urban (59,5%) faţă de rural (40,5%). Conform studiului SEPHAR II profilul pacientului român hipertensiv s-a schimbat, de la bărbat de vârstă medie, mai frecvent din mediul rural către femeie de vârstă medie, mai frecvent din mediul urban, profil similar cu cel observat în ţări ca Polonia, Croaţia, Turcia şi Spania. Într-un interval de 7 ani (fata de precedentul studiu SEPHAR I din 2005), a fost înregistrată o reducere a prevalenţei hipertensiunii arteriale cu 10,7% şi o creştere cu 57% a gradului de conştientizare şi cu 52% a tratamentului HTA, ceea ce a condus aproape la dublarea ratei de control a HTA la pacienţi.

În judeţul Argeş în anul 2014 s-au inregistrat 90.337 de pacienţi cu boli hipertensive, în creştere faţă de cei 76.489 de pacienţi înregistraţi în 2013.

Ce puteţi face pentru a reduce tensiunea arterială?

* Consumati mai putina sare; exista sare “ascunsa” in numeroase alimente pe care le consumati, cum ar fi painea, cerealele, preparatele de carne; alegeti produsele cu mai putin de 0.25 grame sare la 100 de grame.
* Consumati mai multe fructe si legume.
* Nu consumati alcool, deoarece consumul ridicat de alcool duce la cresterea in timp a tensiunii arteriale.
* Fiti activ/a: 30 de minute de exercitiu fizic moderat, efectuate zilnic, vor determina scaderea tensiunii arteriale.
* Mentineti-va o greutate sanatoasa; o alimentatie sanatoasa si o activitate fizica regulata va va ajuta sa va mentineti o greutate normala si va contribui la mentinerea inimii si vaselor de sange in buna conditie.
* Renuntati la fumat pentru a reduce riscul lezarii vaselor sanguine si in consecinta a reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
* Scadeti consumul de grasimi.
* Luati medicamente doar daca este necesar si la recomandarea medicului

Prin activităţile derulate și anume: distribuire de materiale tematice informative prin intermediul CMI din judet si mediatizarea recomandarilor de prevenire a HTA pentru tineri si adulti dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile pe care HTA le are in declansarea bolilor cardio-vasculare şi responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o avem în menţinerea sănătăţii.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI