15 octombrie 2018 – 96 de ani de la Încoronarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, a fost o sărbătoare de neegalat, descrisă pitoresc de cronicile vremii şi imortalizată printr-un număr mare de fotografii.

Ideea încoronării Regilor României Mari la Alba Iulia s-a vehiculat încă din 1915. Argumentele erau multe: oraşul era legat simbolic de Mihai Viteazul, iar la 1 Decembrie 1918 îşi consolidase statutul de oraş al Unirii.

Evenimentul din 15 octombrie 1922 a reunit peste 30.000 de români şi 15.000 de soldaţi. Asta, în condiţiile în care Alba Iulia avea atunci o populaţie de 10.000-11.000 de locuitori.
Regele şi Regina au ajuns în gara din Alba Iulia la ora 9.30, cu trenul regal ce a avut ca punct de plecare gara Sinaia. Familia regală a fost întâmpinată de primul ministru al României, Ionel Brătianu şi de primarul oraşului Alba Iulia.

La Alba Iulia au sosit şiu oaspeţi care reprezentau casele regale ale Angliei – viitorul rege George al VI-lea (tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a), Italiei – ducele de Genova, Spaniei – infantele de Bourbon, dar şi figuri militare de talie europeană: generalul Henry Berthelot; miniştrii plenipotenţiari din 13 ţări, printre care SUA şi Japonia, precum şi reprezentantul Vaticanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.