15 noiembrie – Ziua Naţională fără Tutun. În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arges, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeș, marchează în data de 15 noiembrie Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie Campania „Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!”.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Si în acest an, se vor derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.Campania are ca obiective creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, acelaşi for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări.

Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără: creșterea speranței de viață; scaderea riscului producerii unui infarct miocardic; scaderea riscului formării unei tumori maligne (canceroase); un mod de viață mult mai sănătos; mai mulți bani economisiţi.

Comments

comments