100 de ani de România. Mall-ul, Centenarul, ONG-ul şi primarul… România nu mai arată ca acum 100 de ani, după Marea Unire. Am fi tentaţi să credem că lucrurile s-au schimbat în bine, da’… de unde. Suntem mai dezbinaţi ca niciodată.

Văzând ce se întâmplă cu România zilelor noastre nu putem spune decât că Centenarul a sosit, poate, prea devreme pentru noi ca naţiune.
Ce Unire? Ce sărbătoare? Treziți-vă! Ce țară își serbează Centenarul în ură și discordie?

În decursul a 100 de ani am dus mai multe războaie, după cum ne-a împins istoria, însă cel mai mare război a fost şi rămâne între noi, români contra români.

Am primit zilele trecute pe adresa redacţiei o analiză, care face parte dintr-o campanie intitulată “România, 100 de ani de economie”, că tot vorbim de Centenar, unde ni se prezintă “dezastrul” pe care ar urma să-l facă construcţia unui mall în cartierul piteştean Tudor Vladimirescu. Un proiect de aproape 100 de milioane de euro, din care 25 de milioane de euro vor fi investiţi într-un pasaj care va lega Tudor Vladimirescu de restul oraşului.

“În Pitești mai există încă două sau trei mall-uri, multiple supermarket-uri internaționale și câteva nume locale, precum și magazine stradale în zona pietonală și la parter de bloc, alături de piețele tradiționale cu produse proaspete, autohtone. Mai e loc de încă un mall?”, se întreabă cei care “desfiinţează”, de câteva luni, cea mai mare investiţie privată, nu doar din cartierul Tudor Vladimirescu, ci şi din Piteşti.

Iată şi ce spune primarul Piteştiului, Cornel Ionică, despre proiectul din Tudor Vladimirescu, dar şi despre cei care se opun acestuia:

Cornel Ionică: “Tudor Vladimirescu este un cartier care merită mult mai mult, un cartier care a apărut în anii ’80, până atunci fiind doar câteva străzi cu case… Această zonă se dezvoltă pe o fostă zonă industrială, dezafectată, care nu îşi mai are locul printre blocuri, este vorba de fosta Textila de la gară, pe locaţia aceasta se dezvoltă proiectul, cât şi pe o parte din IPMPB. Se realizează acolo un mall, ca peste tot în lume, şi noi suntem cei care spunem dacă poate fi construi acolo sau nu. Eu, personal, girez acest proiect cu maximă forţă şi putere. Dar nu trebuie să vorbim doar de construcţia unui mall, ci şi de contrucţia de locuinţe şi de peste 400 de locuri de parcare. Una peste alta, asta înseamnă şi crearea unui număr mare de noi locuri de muncă. Ca să înţeleagă toată lumea, mall-ul acesta va avea şi zone de producţie. Mai mult decât atât, investitorul propune şi realizarea unui pasaj pe care noi nu suntem în stare să-l facem. Practic, pasajul din zona Lânăriei ar consta în jur de 25 de milioane de euro. Noi nu avem aceşti bani, deşi am făcut toate diligenţele din 1998 – ’99 până în prezent. Noi nu am reuşit să rezolvăm nici măcar problema barierei!!!
Investitorul vine cu toţi aceşti bani, însă s-au băgat în seamă nişte ONG-uri de la Bucureşti, care habar nu au cu ce se mănâncă Piteştiul şi zona aceea, şi pun într-o oarecare încurcătură un investitor de asemenea calibru. Ba mai sperie şi oamenii de acolo cum că vor avea probleme… Am fost în luna mai la Chicago şi vă spun că la nivelul etajelor 2 şi 3 trecea trenul, care bubuia, nu alta. Păi la noi numai dacă te gândeşti la o chestiune de genul ăsta şi te-au linşat toţi negativiştii. Dar, în condiţiile legii, noi vom acorda sprijin total acestui proiect. Ce înseamnă acest pasaj pe care dânşii îl realizează pe banii lor pentru că noi, trebuie să recunoaştem, nu suntem în stare? În afară de costuri el va fi predat imediat autorităţilor locale, adică primăriei. Este extraordinar! Ce să vrei mai mult de atât. Dar, repet, vor fi realizate şi imobile noi acolo, care evident nu vor pleca din Piteşti. Dar pe măsură ce proiectul avansează noi toate datele le vom face publice pentru că este în interesul oamenilor. Imaginaţi-vă că dacă se realizează o astfel de investiţie pe zona aceea, Tudor Vladimirescu va fi al doilea centru al Piteştiului…”, a declarat primarul despre unul dintre cele mai ambiţioase proiecte private derulate la nivelul oraşului.

În concluzie, dacă nu putem manca toţi la aceeaşi masă, măcar să nu ne mai mâncăm între noi. Şi să nu încercăm să mai băgăm beţe în roate unei investiţii care va schimbă faţa gri a unuia dintre cele mai sărace cartiere din Piteşti.

Comments

comments