AVERE 200 de milioane de euro însumează averile celor mai bogaţi argeşeni. Magnatul Valentin Vişoiu de la Conarg, Benone Lazăr de la Lazăr Company şi Virgil Dumitru de la Comesad sunt primii argeşeni clasaţi în topul celor 500 de miliardari ai ţării, dat publicităţii în această săptămână de Forbes România. Alături de ei, printre cei mai bogaţi români, se mai regăsesc Gheorghe Badea de la Grupul Industrial Componente, Constantin Pănescu de la Alcadibo, Gheorghe Axinte de la Argecom şi familia Adriana şi Pavel Zamfir. În  topul miliardarilor din acest an sunt şi două noi intrări: Adrian Prodănel de la Motor AG şi soţii Cristina Diculescu – Corin Boian de la Vasicos.

Valentin Vişoiu a rămas cel mai bogat argeşean

Posesor al unei averi estimate de specialiştii Forbes la 48-50 de milioane de euro, cu care se situează pe locul 97 pe ţară, Valentin Vişoiu nu este doar cel mai bogat argeşean, ci şi cel mai tânăr dintre ei, având doar 44 de ani. Chiar dacă este expus pe segmentul imobiliar, magnatul de la Conarg nu pare să fi fost afectat de criză. Potrivit declaraţiilor făcute de Vişoiu, în primele şase luni ale lui 2011, 100 de apartamente din cele două proiecte imobiliare pe care le dezvoltă în Bucureşti au fost vândute. Magnatul argeşean controlează grupul de firme Conarg, specializat în construcţii, din care deţine circa 95%,  iar anul 2010 l-a încheiat cu o cifră de afaceri de 71,7 milioane de euro. După cum a declarat pentru Forbes, criza economică l-a prins cu cash pe Vişoiu, de aceea a avut posibilitatea să investească în continuare fără să apeleze la fonduri europene, nici măcar pentru microhidrocentralele pe care le construieşte în Făgăraş, alături de Gheorghe Badea. O investiţie în valoare de 25 de milioane de euro. Un alt proiect în care Valentin Vişoiu a investit peste 20 de milioane de euro este Hotelul Ramada din Piteşti, unde este acţionar alături de fiica lui Virgil Dumitru, patronul de la Comesad.  

Benone Lazăr a urcat 8 poziţii în Topul Forbes

Ca şi anul trecut, Benone Lazăr se situează pe locul doi în topul celor mai bogaţi argeşeni, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro. În vârstă de 51 de ani, Benone Lazăr a reuşit să-şi adune banii din afaceri în transporturi, industria petrolieră, logistică, imobiliare şi chiar din sport, prin firmele sale: Lazăr Company, BAT Bascov, Agromec Topoloveni sau Mecanpetrol Găeşti. În ceea ce priveşte clasarea la nivel naţional, Lazăr ocupă locul 164 în Top Forbes, mai sus cu 8 locuri faţă de 2010, când s-a situat pe poziţia 172.

Virgil Dumitru, 20-22 de milioane de euro

Locul al III-lea în rândul bogaţilor din Argeş îi revine lui Virgil Dumitru de la Comesad şi familiei sale. Averea sa se ridică la 20-22 de milioane de euro şi îl situează pe locul 224 în ţară. În 2010, Forbes îl dădea pe Virgil Dumitru cu o avere de 24 de milioane, cu care ocupa locul 218. În afară de industria turismului, în care a intrat odată cu deschiderea hotelului Ramada, Virgil Dumitru câştigă bani frumoşi din construcţii şi industria petrolieră. Grupul de firme Comesad are 500 de angajaţi şi afaceri în valoare totală de 30 de milioane de euro, iar profitul net a fost în 2010 de 3,5 milioane euro. La 54 de ani, Virgil Dumitru declară că se gândeşte mai mult la nepoţi şi îşi doreşte ca fiica sa, Denisa, să îi preia mai repede afacerile.

Într-un an averea lui Gheorghe Badea a crescut cu 5 milioane de euro

Cu o avere estimată la 20-21 de milioane de euro, Gheorghe Badea, patronul Grupului Industrial Componente (GIC), se situează pe locul 230 între cei mai bogaţi români. Comparând datele cu cele din Top Forbes 2010, se pare că Badea se numără printre puţinii oameni de afaceri care au reuşit să îşi mărească valoarea averii în ultimul an, de la 16 milioane de euro la 21, avântul industriei de componente auto părând a fi motivul. În afară componentele auto, Badea mai are afaceri în industria hotelieră (hotelurile Star – Bascov, Posada – Curtea de Argeş şi Cumpăna – Vidraru),  microhidrocentale (asociat cu Valentin Vişoiu în proiectul Buda, Capra, Otic), Parcul Industrial Piteşti şi brokeraj (Valmob Intermed).

Patronii de la Alcadibo, locul 289 pe ţară

Constantin Pănescu, coordonatorul Alcadibo, Selca şi Metabet, este clasat în Top Forbes pe locul 289 la nivel naţional, cu o avere în valoare de 15-16 milioane de euro. Are 52 de ani, afaceri în industrie, comerţ şi servicii şi este ajutat în afaceri de fiii săi. Cu aceeaşi valoare a averii, 15-16 milioane de euro, şi pe acelaşi loc, 289, realizatorii topului îi situează şi pe asociaţii lui Constantin Pănescu, familia Adriana şi Pavel Zamfir, care au 33% din afacerile Alcadibo şi Metabet.

Axinte, un abonat la banii publici

Următorul reprezentant al Argeşului în topul celor mai bogaţi români este binecunoscutul Gheorghe Axinte, 46 de ani, patronul de la Argecom. Locul 324 pe ţară, cu o avere de 13-14 milioane de euro. Axinte derulează afaceri în construcţii şi în domeniul imobiliar, cele mai multe derulate cu statul şi companiile subordonate acestuia sau primării. Deşi vorbim de un an în plină criză economică, 2011 a fost unul destul de profitabil pentru magnatul de la Argecom: numai de la ADP Piteşti a prins un contract de 2 milioane de euro pentru reabilitare străzi, parcuri, alei şi trotuare. În ceea ce priveşte datoriile istorice către stat, circa 460.000 lei, dar şi către alte firme cărora le-a subcontractat lucrări şi a uitat să le mai plătească, Axinte le-a stins pe toate în acest an din contractele foarte bănoase încheiate cu Primăria din Scorniceşti.

Adrian Prodănel, în premieră în Topul celor 500 de miliardari

Cel mai nou argeşean intrat în Topul Forbes este omul de afaceri Adrian Prodănel. La fel de tânăr ca şi Vali Vişoiu, doar 44 de ani, el a reuşit să adune o avere de 12-13 milioane de euro din vânzări auto, imobiliare, mase plastice, turism şi piaţa de capital. Firma Motor AG, dealerul BMW în Argeş, deţinută de Adrian Prodănel, a vândut 215 automobile în 2011, dublu faţă de anul trecut. În aceste condiţii, firma lui Prodănel a înregistrat o cifră de afaceri de 12 milioane de euro. În ceea ce priveşte averea lui Adrian Prodănel, aceasta mai cuprinde 14 terenuri de circa 14.000 de metri pătraţi, construcţii în Piteşti şi alte 13 terenuri de 300.000 de metri pătraţi în diverse locuri din judeţ. Prodănel mai are 7 case, 5 apartamente şi un bloc de 22 de unităţi locative. Are însă şi datorii de 6,5 milioane de lei şi popriri pe diverse bunuri ale societăţii sale, Prointermed, precum şi credite de returnat în valoare de 1,2 milioane de euro, scadente în 2030. În ceea ce priveşte colecţia sa de tablouri, aceasta a fost evaluată la 300.000 de euro.

Cristina Diculescu a păşit în topul celor mai bogaţi români

Şefa femeilor din PDL Argeş, Cristina Diculescu, de la Vasicos Center, şi soţul său, Corin Boian, nou-intraţi şi ei în topul celor mai bogaţi români, sunt plasaţi de realizatorii Forbes pe locul 462, cu o avere de 7-8 milioane de euro. Chiar dacă nu impresionează ca valoare a averii în comparaţie cu restul miliardarilor ţării, Cristina Diculescu este printre puţinele femei prezente în top. Chestionată în legătură cu averea sa, Cristina Diculescu a fost foarte reţinută în declaraţii: „Nu vreau să mă laud cu munca mea. Îi las pe miliardarii de carton să facă asta”.

Ginerele lui Nicolescu, unul dintre cei mai bogaţi români

Deşi nu sunt argeşeni la origine şi nu îşi fac banii în mod special în judeţul nostru, alte două nume cu legături locale sunt prezente în Topul Forbes, şi chiar pe poziţii fruntaşe, cu averi colosale. Primul dintre ei este afaceristul italian Enrico Perini, numărul 19 ca putere financiară în România, nimeni altul decât ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Perini, 44 de ani, are o avere estimată la 180-190 de milioane de euro, în principal din construcţii şi afacerile firmei Romstal, dar şi a show-room-urilor Autoklass, reprezentante ale Mercedes-Benz. Mai nou Perini şi-a extins afacerile în Rusia, Moldova, Ucraina, Serbia şi Bulgaria şi nu are datorii la bănci. Al doilea om care are legătură cu Argeşul din Topul Forbes este Gheorghe Dolofan, patronul Trust Motors şi Eurial Invest, dealerul Peugeot. Dolofan este proprietarul unui hotel şi al unui centru de afaceri în Piteşti, iar averea sa depăşeşte 75 de milioane de euro. El este cumnatul unui alt om de afaceri argeşean cunoscut, Bobi Marinescu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI