Ziua Pompierilor va fi sărbătorită la Piteşti cu exerciţii demonstrative şi avansări în grad

În fiecare an, sărbătorim pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România.

Pentru perpetuarea amintirii eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către pompierii militari, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş va organiza şi desfăşura o ceremonie militară şi religioasă, duminică, 13 septembrie, începând cu ora 10.00, în Piaţa „Vasile Milea” din Piteşti, ce va cuprinde următoarele activităţi:

– prezentarea onorului şi raportului;
–  intonarea imnului naţional al României;
–  salutul drapelului de luptă şi al gărzii de onoare;
– oficierea serviciului religios;
– citirea mesajelor de felicitare;
– înaintarea  în gradul  următor a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor înainte de termen;
–  înmânarea de diplome şi plachete;
–  alocuţiuni ale personalităţilor participante;
–  defilarea personalului unităţii;
– expoziţie de tehnică şi exerciţii demonstrative.

Bătălia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848 a fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Țării Românești (Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu) și un corp de armată otoman.

Chiar dacă Bătălia din Dealul Spirii s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, totuși din punct de vedere istoric, această luptă consfințește dorința națională de autodeterminare, chiar dacă acest lucru presupune însăși jertfa supremă.

Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită mai apoi ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată începând din 1953.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here