Direcţia de Sănătate Publică Argeș deruleaza în perioada 26 septembrie – 15 octombrie campania pentru Ziua Mondială a Contracepţiei, avand sloganul “CONTRACEPŢIA: ESTE VIAŢA TA; ESTE RESPONSABILITATEA TA !”.

Scopul campaniei este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale, de informare şi de creştere a interesului populaţiei generale, mai ales a adolescenţilor şi tinerilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Obiectivele campaniei sunt:
– creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive;
– creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;
– creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare;
– scăderea numărului de sarcini nedorite;
– reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. În Romania, conform datelor înregistrate de INSP-CNSISP, în 2015, avorturile (întreruperile de sarcină) au fost în număr de 70.447, inregistrandu-se o scadere a numarului de avorturi fata de anii anteriori si la toate grupele de varsta: in 2013 s-au inregistrat 85.742 cazuri iar in 2014 au fost 77.806 cazuri.

Numarul inca mare al sarcinilor nedorite, care se soldeaza cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar si cresterea numarului nou-nascutilor abandonati in maternitati, confirma nevoia inca neacoperita de servicii de planificare familiala, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile.

În 1994 a fost înfiinţată Reţeaua naţională de planificare familială prin Ordinul nr. 136/1994 al Ministerului Sănătăţii Publice, care a elaborat Programul de Sănătate răspunzător de sănătatea reproducerii.

În Argeș funcționează 9 cabinete de planificare familială

In judetul Arges functioneaza 9 cabinete de planificare familiala, din care 4 cabinete sunt in Pitesti. Adresabilitatea la aceste cabinete pentru utilizarea metodelor moderne de contraceptie este in medie de 2100 – 3000 beneficiare pe trimestru. S-a constatat ca dintre metodele moderne de contraceptie in mediul rural sunt utilizate mai frecvent pilulele contraceptive, iar in mediul urban mai frecvent este utilizat prezervativul.

La nivelul judetului Arges, din datele furnizate de Serviciul de Statistica al DSP Arges, o situatie comparativa a cazurilor de avorturi in anii 2015 si 2016 se prezinta astfel:
– total cazuri in 2015 = 1750 cazuri, in 2016 = 1586 cazuri
– din totalul cazurilor, la cerere au fost in 2015 = 1144 cazuri, iar in 2016 = 978 cazuri
cele mai multe cazuri s-au inregistrat la grupa de varsta 25-29 ani.
Si la nivelul judetului nostru se remarca o scadere a numarului de avorturi.

In 2013 Ministerul Sanatatii a initiat elaborarea unui proiect al Strategiei Nationale de Sanatate Publica 2014-2020, in care avortul NU este promovat ca metoda de planificare familiala si se pune accent pe PREVENTIE, atat pentru sarcini, cat si pentru boli.

Cum va scadea Romania rata avorturilor la cerere:
Asigurarea accesului femeilor eligibile la produse contraceptive, distribuite gratuit;
Cresterea acoperirii teritoriale cu furnizori de servicii integrate de planificare familiala/sanatatea reproducerii;
Formarea personalului din medicina primara in planificare familiala, prioritar in zonele cu populatie/grupuri defavorizate (rural, urban sarac, tineri/adolescenti etc.);
Dezvoltarea activitatii cabinetelor/centrelor de planificare familiala, prin acordarea de noi competente si servicii in domeniul sanatatii reproducerii;
Cresterea gradului de constientizare si informare a populatiei privind optiunile reproductive si tintirea persoanelo/grupurilor vulnerabile cu risc crescut de sarcini nedorite;
Obligativitatea raportarii avorturilor la cerere efectuate in sectorul privat.

La nivelul judetului nostru acţiunile de informare, educare şi comunicare ce se vor desfasura in cadrul campaniei, mai ales in randul adolescentilor si tinerilor se vor concentra asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială si in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

Comments

comments