Ziua Mondială a Contracepţiei. În 2017, în Argeș, 1.357 de femei au făcut avort, cele mai multe având între 25 – 34 ani. Direcţia de Sănătate Publică Argeș deruleaza în perioada 26 septembrie – 15 octombrie campania pentru Ziua Mondială a Contracepţiei, având sloganul “Contracepţia: Viaţa ta este responsabilitatea ta!”. România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile Uniunii Europene (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală.
“Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, de la Organizația Salvați copiii, din România.

Faptul că se înregistrează un număr crescut de sarcini la minore, apărând fenomenul copii cu copii, la vârsta la care dezvoltarea fizică și emoțională sunt incomplete, cu consecințe negative (abandon școlar, copii abandonați în spitale sau orfelinate, copii născuți prematur, risc de mortalitate maternă și infantilă și alte complicații la naștere), justifică acordarea unei atenții mai mari contracepției. Adolescentele se confruntă cu un risc mai ridicat de complicații și de deces ca rezultat al sarcinii, decât alte femei.
Îngrijirea calificată înainte, în timpul și după nașterea copilului poate salva viața femeilor și a nou-născuților.

Pentru perioada 2016 – 2030, unul dintre obiectivele privind dezvoltarea durabilă este reducerea ratei globale a mortalității materne la mai puțin de 70 la 100.000 de născuți-vii. La nivel mondial aproximativ 16 milioane de fete cu vârste între 15 și 19 ani și 2,5 milioane de fete sub 16 ani nasc în fiecare an, în regiuni în curs de dezvoltare. În fiecare an, aproximativ 21 de milioane de fete cu vârste între 15 și 19 ani și 2 milioane de fete cu vârsta sub 15 ani rămân însărcinate în regiunile în curs de dezvoltare.

Complicațiile în timpul sarcinii și al nașterii sunt principala cauză a deceselor la fete de 15-19 ani la nivel mondial. În fiecare an, aproximativ 3,9 milioane de fete cu vârste între 15 și 19 ani suferă avorturi cu risc. Mamele adolescente (cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani) se confruntă cu riscuri mai ridicate de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice decât femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.

Contracepția, noțiunile despre sănătatea sexuală și reproductivă, vin în sprijinul înlăturării fenomenului prin conștientizarea și înțelegerea din partea mamelor, a părinților, a cuplurilor. Contracepția vine și în sprijinul evitării sarcinilor nedorite și a responsabilizării fetelor și femeilor legate de faptul că fiecare copil contează.

Scopul campaniei: informarea populației generale, mai ales a tinerilor despre metodele contraceptive, în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă.

Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive; creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie; creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare; scăderea numărului de sarcini nedorite; reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

Grupuri vulnerabile: copiii cu vârste între 10-18 ani, persoanele cu dizabilități mentale, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiție socio-economică precară.

În Romania, conform datelor înregistrate de INSP-CNSISP, în 2015, avorturile (întreruperile de sarcină) au fost în număr de 70.447, inregistrandu-se o scadere a numarului de avorturi fata de anii anteriori si la toate grupele de varsta: in 2013 s-au inregistrat 85.742 cazuri iar in 2014 au fost 77.806 cazuri. Numarul inca mare al sarcinilor nedorite, care se soldeaza cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar si cresterea numarului nou-nascutilor abandonati in maternitati, confirma nevoia inca neacoperita de servicii de planificare familiala, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. Î

În 1994 a fost înfiinţată Reţeaua naţională de planificare familială prin Ordinul nr. 136/1994 al Ministerului Sănătăţii Publice, care a elaborat Programul de Sănătate răspunzător de sănătatea reproducerii.

În Argeș funcționează 9 cabinete de planificare familială

In judetul Arges functioneaza 9 cabinete de planificare familiala, din care 4 cabinete sunt in Pitesti. Adresabilitatea la aceste cabinete pentru utilizarea metodelor moderne de contraceptie este in medie de 2100 – 3000 beneficiare pe trimestru. S-a constatat ca dintre metodele moderne de contraceptie in mediul rural sunt utilizate mai frecvent pilulele contraceptive, iar in mediul urban mai frecvent este utilizat prezervativul.

La nivelul judetului Arges, din datele furnizate de Serviciul de Statistica al DSP Arges, o situatie comparativa a cazurilor de avorturi in anii 2016 si 2017 se prezinta astfel: total cazuri in 2016 = 1586 cazuri, in 2017 = 1357 cazuri, la cerere au fost in 2016 = 978 cazuri, iar in 2017 = 706 cazuri, cele mai multe cazuri s-au inregistrat la grupa de varsta 25-34 ani. Si la nivelul judetului nostru se remarca o scadere a numarului de avorturi.

In 2013 Ministerul Sanatatii a initiat elaborarea unui proiect al Strategiei Nationale de Sanatate Publica 2014-2020, in care avortul NU este promovat ca metoda de planificare familiala si se pune accent pe PREVENTIE, atat pentru sarcini, cat si pentru boli.

Cum va scadea în Romania rata avorturilor la cerere:

– Asigurarea accesului femeilor eligibile la produse contraceptive, distribuite gratuit;
– Cresterea acoperirii teritoriale cu furnizori de servicii integrate de planificare familiala/sanatatea reproducerii;
– Formarea personalului din medicina primara in planificare familiala, prioritar in zonele cu populatie/grupuri defavorizate (rural, urban sarac, tineri/adolescenti etc.);
– Dezvoltarea activitatii cabinetelor/centrelor de planificare familiala, prin acordarea de noi competente si servicii in domeniul sanatatii reproducerii;
– Cresterea gradului de constientizare si informare a populatiei privind optiunile reproductive si tintirea persoanelo/grupurilor vulnerabile cu risc crescut de sarcini nedorite;
– Obligativitatea raportarii avorturilor la cerere efectuate in sectorul privat.

La nivelul judetului nostru acţiunile de informare, educare şi comunicare ce se vor desfasura in cadrul campaniei, mai ales in randul adolescentilor si tinerilor se vor concentra asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială si in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI