Ziua Mondială a Consumatorilor, marcată la UCB printr-un seminar despre drepturile pe care le avem și educația în domeniu

În fiecare an, pe 15 martie, consumatorii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, o zi care evidenţiază importanţa educației pentru formarea de competențe în ceea ce privește calitatea de consumatori.

Istoria zilei de 15 martie începe în 1962, când preşedintele american John F. Kennedy rostea în fata congresului american un discurs în care definea drepturile fundamentale ale consumatorilor. La acea vreme, erau definite patru: dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul la protecţie si dreptul la a fi ascultat.

Mai târziu au fost adăugate încă 4: dreptul la satisfacerea nevoilor de bază, dreptul de a fi despăgubit, dreptul de a fi educat în calitate de consumator si dreptul la un mediu înconjurător nepoluat.

În Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice din cadrul Universității Constantin Brâncoveanu Pitești se organizează anual activităţi care aduc în atenţia studenţilor necesitatea cunoaşterii si protejării drepturilor lor în calitate de consumatori de bunuri și servicii.

„Considerăm că un prim pas în atingerea obiectivelor Noii Agende privind consumatorii adoptată în noiembrie 2020 de către UE în domeniul protecției consumatorilor pentru perioada 2020-2025  îl reprezintă cunoașterea de către tinerii consumatori a domeniilor prioritare esențiale: tranziția verde, transformarea digitală, combaterea impactului pandemiei de COVID-19 asupra drepturilor consumatorilor și eliminarea mențiunilor ecologice înșelătoare și a practicilor comerciale neloiale, răspunsul la nevoile specifice ale consumatorilor, protecția consumatorilor în context global.

În acest  sens am desfășurat un Seminar-dezbatere despre drepturile consumatorilor, eveniment aflat la a XI-a ediție, la care au fost invitați să participe studenții de la programele de masterat, dar și de la nivel licență” a declarat prof univ dr Mihaela Asandei, decanul facultății.

Invitate la eveniment au fost: Violeta Nedelcu – Comisar Șef -adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, invitată la precedentele nouă ediții, Olimpia Doru – antreprenor local, conf. univ. dr. Cristiana Sima – președinte al Consiliului de administrație al Colegiului Ecologic „Prof.univ.dr. Al. Ionescu”.

Dezbaterile au suscitat interes și s-au purtat în jurul drepturilor consumatorilor, al responsabilizării acestora cu privire la tranziția la energia curată. Studenții au adresat întrebări privind rolul ANPC, responsabilitățile agenților economici controlați, despre achizițiile online și necesitatea trecerii la un consum sustenabil.

Seminarul s-a încheiat cu invitaţia adresată tuturor participanţilor la o informare permanentă privind drepturile  în calitate de consumatori şi la  acţiune promptă şi responsabilă atunci când ne sunt încălcate drepturile de consumatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here