Asociaţia pentru Dialog Intercultural, cu sprijinul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO a organizat celebrarea Zilei Internaţionale a Diversităţii Culturale, simultan, în mai multe oraşe din ţară.

Piteştiul, Curtea de Argeş, Iaşi şi Bucureşti au fost localităţile unde elevi, din 7 unităţi şcolare, au arătat că trebuie să învăţăm să trăim împreună. Acesta este şi sloganul din acest an sub care a fost organizată celebrarea acestei zile.

La Piteşti, în Piaţa Primăriei, forma prin care elevi de la Colegiile Naţionale “Zinca Golescu” dar şi “Maria Teiuleanu”, au decis să marcheze Ziua Internaţională a Diversităţii Culturale, a fost teatrul statuie. Astfel, în timp ce colegii lor de la “Zinca Golescu” realizau grupuri statuare care îndemnau la respect şi toleranţă, elevii de la “Maria Teiuleanu” au împărţit post-it-uri trecătorilor şi i-au îndemnat să descrie într-un cuvânt ce înseamnă pentru ei diversitatea culturală. Mesajele argeşenilor au fost lipite pe un panou amplasat în centrul oraşului pentru a fi citite de trecători, realizand o adevarată lecţie de educaţie civică în stradă.

Şi în București, elevi dar şi profesori de la Colegiul Naţional “Octav Onicescu”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev”, Școala Generală Nr. 86, unităţi de învăţămậnt în care diversitatea culturală este puternic reprezentată, au realizat în spaţii publice grupuri statuare pentru a conştientiza trecătorii de importanţa respectului pentru semenii noştri indiferent de etnia sau comunitatea din care fac parte.
Iaşul, a fost reprezentat în această acţiune de Liceul de Informatică “Grigore Moisil”. Elevii şi profesorii de aici s-au mobilizat şi s-au alăturat acţiunii organizate de Asociaţia pentru Dialog Intercultural. Zeci de elevi i-au îndemnat pe ieşeni să fie mai toleranţi şi să respecte persoanele care poate că nu împărtăşesc aceleaşi valori şi idei ca şi ei.

Şi câteva zeci de elevi de la Colegiul Naţional “Vlaicu Vodă”, din Curtea de Argeş, au apelat la teatru statuie pentru a exemplifica modele de comportament civic şi, tot prin teatru statuie, au realizat o imagine cu un mesaj extrem de puternic ce a îndemnat la respect şi simpatie faţă de diversitatea culturală…

Celebrarea şi-a propus sensibilizarea opiniei publice faţă de profunzimea valorilor diversității culturale şi faţă de imperativul etic al respectării acesteia. Parteneri ai evenimentului au mai fost şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, dar şi Primăria Piteşti.

Comments

comments