Zile libere pentru români! Wekeend prelungit la sfârșitul săptămânii

Minivacanță de 3 zile pentru români, prima din 2022. Luni, 24 ianuarie, este zi liberă, conform Codului Muncii. În această zi este sărbătorită Mica Unire – Unirea Principatelor Române. În 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a avut loc primul pas important pentru înfăptuirea statului național unitar român – se uneau Moldova și Țara Românească. Această zi a fost declarată nelucrătoare în anul 2016.

În această zi, salariații primesc liber de la angajator. Și pentru elevi, ziua de 24 ianuarie va fi zi liberă. Astfel, weekendul 22-23 ianuarie va fi legat cu ziua de 24, iar elevii și profesorii vor avea o minivacanță de 3 zile. Se vor întoarce la cursuri marți, pe 25 ianuarie.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here