Vremea se schimbă din nou! Vor fi vijelii, ploi torențiale, vânt și temperaturi scăzute

După zilele calde din weekend, vremea se strică iar. Un nucleu de aer rece va aduce ploi torenţiale, vânt şi descărcări electrice.

„Vremea se strică la începutul săptămânii. Până miercuri, 29 mai, se anunță ploi însemnate cantitativ și, local, furtuni, în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și estul Transilvaniei, iar pe spații mai restrânse și în restul teritoriului.

Dacă săptămâna trecută ploile și furtunile au fost afectat mai mult vestul României, acum vine rândul regiunilor estice.

Responsabil pentru această evoluție a vremii este un nucleu de aer rece în straturile mai înalte ale atmosferei.

Nucleele de aer rece în altitudine, cunoscute și sub denumirea de „cut-off lows”, sunt responsabile pentru majoritatea episoadelor de ploi abundente din sezonul cald al anului, în România.

Din această cauză, în prima partea a săptămânii vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea estică a țării.

Aceasta se va manifesta în special prin averse torențiale, însoțite uneori de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Distribuția precipitațiilor va fi neuniformă. Local, mai ales în Moldova și nord-estul Munteniei, cantitățile de apă vor depăși 20 – 30 l/mp până miercuri, iar izolat, îndeosebi la munte, se vor acumula peste 50 l/mp. În același timp, vor fi și zone unde se vor acumula sub 10 l/mp.

Datorită norilor și a unui transport de aer rece dinspre est, vremea se va menține destul de răcoroasă în estul țării, cu temperaturi maxime în jur de 18 – 23 de grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.