Vremea caniculară a determinat creşterea consumului de energie electrică în locuinţe

Vremea caniculară din ultima perioadă a determinat creşterea consumului de energie electrică în locuinţe, iar datele oferite de Transelectrica arată că acest consum este acoperit din import, nu din producţia internă.

Principalii consumatori sunt aparatele de aer condiţionat, pe care specialiştii ne recomandă să le verificăm, pentru a evita accidentele produse din cauza suprasolicitării.

Graficele Transelectrica arată că, în ultimele săptămâni, România a continuat să fie importator net de energie electrică, cu o medie ce se apropie de 1.000 de megawaţi pe zi.

1. consumul a crescut pe fondul caniculei;

2. țara noastră nu are capacități de producere pentru energie mai ieftină decât în țările vecine și asta pentru că în ultimii șase ani nu am mai pus în funcțiune nicio unitate nouă modernă. Dacă la ultimul punct nu prea avem ce face pentru moment, în privința consumului ridicat există câteva probleme rezolvabile, de la costuri la prevenirea incendiilor.

Dacă privim prețul energiei, vedem că în toată Europa acesta a crescut de peste două ori, inclusiv la noi, pe fondul cererii mari din partea economiei, care a repornit după perioada acută de pandemie. Dar cererea mare este și pentru răcirea locuințelor pe fondul caniculei, drept pentru care trebuie să vă așteptați la facturi pe măsură. Pe de altă parte, însă, creșterea consumului în locuință ridică riscul de incendiu dacă instalația nu este conformă. Reprezentanții IGSU amintesc că anul trecut au avut loc aproape 34.000 de incendii, din care aproximativ 10.000 în gospodării, cele mai multe din cauza instalațiilor electrice și a celor de gaze.

Sfatul specialiștilor și al asiguratorilor este să apelați la o firmă specializată pentru efectuarea reviziilor periodice a instalațiilor electrice. Ca obicei zilnic, ar trebui să opriți și să scoateți din priză toate aparatele electrocasnice pe care nu le folosiți. Nu uitați de încărcătoarele telefoanelor, tabletelor sau laptopurilor, cele care se pot supraîncălzi!

Nu în ultimul rând, o asigurare pentru incendiu este indicată. Pentru aceasta trebuie să semnați mai întâi poliția obligatorie pentru catastrofe de bază și, apoi, una facultativă, special pentru incendiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here