Vovidenia. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine Intrarea în biserică a Maicii Domnului

685 views

Vovidenia. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine Intrarea în biserică a Maicii Domnului, numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu, cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia. Sfânta Fecioară a fost adusă de părinții săi Ioachim și Ana la Templul din Ierusalim, unde a trăit și slujit în chip feciorelnic.

Sărbătoarea de mâine este un bun prilej pentru a o cinsti pe Maica Domnului, iar pentru toți cei care postesc în perioada pregătitoare Nașterii Domnului este dezlegare la pește.

Părintele profesor Ene Branişte consemnează că această sărbătoare a luat naștere în secolul al VI-lea: „Pe 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele Templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica «Sfânta Maria» «cea nouă». Conform obiceiului, a doua zi după sfințire, adică pe 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul bisericii, adică însăși Sfânta Fecioară, serbarea fiind consacrată aducerii ei la Templu”. Această sărbătoare ne aminteşte de aducerea la Templul din Ierusalim la vârsta de 3 ani a Sfintei Fecioare Maria.

Rânduiala liturgică a acestei sărbători, prin lecturile biblice citite în biserici cu acest prilej, este una deosebită. În această seară, la Vecernie se citesc trei texte profetice din Vechiul Testament care sunt considerate a trimite la Maica Domnului, pentru că ea a devenit templul viu al lui Dumnezeu. La fiecare citire se spune „pentru că slava lui Dumnezeu a umplut templul Domnului Dumnezeu Atotputernic” (Ieșirea 40, 1-5, 9-10, 16, 34-35; III Regi 7, 51; 8, 1, 3-4, 6-7, 9-11; și Iezechiel 43, 27-44).

Mâine dimineață, la Utrenie se citește Evanghelia de la Luca 1, 39-49, 56 – pericopa vizitei pe care Maica Domnului o face Elisabetei după Buna Vestire. Această Evanghelie este citită la toate sărbătorile Maicii Domnului.

Începând de la această sărbătoare se cântă, la canoanele de la Utrenie, catavasiile Nașterii Domnului, semnificând pentru cei credincioși încă o etapă în apropierea și înainte-prăznuirea Crăciunului. Din aceste catavasii poporul nostru s-a inspirat atunci când a creat frumoasele colinde româneşti.
În ziua sărbătorii se oficiază Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Citirea Apostolului este din Evrei 9, 1-7 și vorbește despre tabernacolul Vechiului Legământ. Textul Sfintei Evanghelii este de la Luca 10, 38-42 și 11, 27-28 şi este specific la sărbătorile Maicii Domnului.

Sursa: ziarullumina.ro (Pr. Ciprian Florin Apetrei)

Comments

comments