Virusul Zika a fost confirmat oficial în România

O tânără de 27 de ani, întoarsă recent din Martinica, a fost diagnosticată cu Zika.

Tânăra a mers la spital a doua zi după ce s-a întors din concediu, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății Laurenţiu Colintineanu.

„€Cazul ei este unul izolat, legat de o călătorie efectuată într-o zonă cu transmitere activă a virusului. Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci despre un așa numit caz de import” a adăugat el.Ministerul Sănătății a anunțat că va transmite publicului un set de recomandări privind protejarea în fața acestui virus.  

Oficialii Ministerului Sănătății au mai spus că Zika se transmite în principal prin înțepătura de țânțar din familia Aedes Egiptum. În România există familia Aedes, dar cu altă subspecie, Albopictus, are are un risc scăzut de transmitere a virusului. Există însă posibiltatea de trasmitere prin relații sexuale sau prin sânge.   
Rio
Ministerul Sănătății a subliniat însă că virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

„€Riscul transmiterii pe teritoriul României este minim, mai degrabă persoanele care călătoresc în zonele de risc, cu precădere cele care vor merge în Brazilia pentru olimpiade sunt rugate să își monitorizeze starea de sănătate” a spus Laurențiu Colintineanu.

Virusul este principala cauză a microcefaliei şi a altor afecţiuni ale nou-născuţilor. Mii de copii au fost diagnosticaţi cu boala, care duce la o dimensiune a capului mai mică decât cea normală şi împiedică dezvoltarea capacităţilor mentale.

Zika a fost descoperit în Uganda în 1947, dar a provocat foarte puţine epidemii acolo sau în restul lumii, până acum doi ani. Oamenii de ştiinţă cred că virusul a ajuns în Brazilia adus de un turist când ţara a găzduit Cupa Mondială la fotbal.

Reapariția virusului Zika ar putea fi explicată de scăderea imunității persoanelor din zonele în care se manifestă, a spus Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie. „În general, aceste febre transmise prin țânțar, care afectează de obicei zonele tropicale, reapar periodic și chiar dacă discutăm despre afecțiuni mai grave –・cum a fost infecția cu virusul Ebola –・ați observat că există o anumită periodicitate, perioade lungi fără cazuri urmate de izbucniri epidemice. Probabil că lucrurile se datorează unei scăderi a imunității generale a populației față de unele dintre aceste virusuri și o nouă izbucnire epidemică ridică status imun și urmează o perioadă de liniște” a spus Alexandru Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here