Violeta Alexandru, ministrul Muncii, contestată de salariaţi. În semn de protest, se declanşează grevă japoneză în tot sistemul. Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii declanşează greva japoneză. Violeta Alexandru, acuzată de lipsa dialogului şi denigrarea angajaţilor.

“Pe fondul lipsei dialogului între organizaţia noastră, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii şi ministrul Muncii, doamna Victoria-Violeta Alexandru, în urma consultării membrilor noştri, luni 19 octombrie, vom recurge la forma de protest de tip – grevă japoneză – pentru a semnala situaţia deosebită în care ne aflăm, situaţie provocată de denigrarea continuă a angajaţilor instituţiilor din M.M.P.S., denigrare venită chiar de la actualul ministru”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Sindicaliştii spun că problemele generate în sistem nu sunt datorate lipsei de implicare a funcţionarilor din instituţiile M.M.P.S., ci lipsei unor măsuri de natură logistică şi organizatorică înregistrate la toate nivelurile.

Astfel, problemele ministerului sunt generate de nepunerea în aplicare a unor prevederi legale aflate deja în vigoare, sau de neadaptarea unor măsuri legislative noi la situaţia prezentă, care să faciliteze desfăşurarea cat mai eficientă a activităţii acestor instituţii, explică Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Alte revendicări ale sindicaliştilor vizează deblocarea posturilor vacante, asigurarea echipamentelor de lucru şi plata orelor suplimentare.

Federaţia sindicală cere “încetarea atitudinii denigratoare a actualului ministru doamna Victoria-Violeta Alexandru, prin comunicarea agresivă şi lipsită de respect la adresa angajaţilor din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (case de pensii, agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, inspectorate teritoriale de muncă, agenţii judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială). 

Sindicaliştii declamă un deficit major de personal, necorelat cu volumul şi complexitatea muncii ce duce la suprasolicitarea angajaţilor prin încărcarea cu atribuţii mult peste limita normală. Totodată ei spun că instituţiile duc lipsă de echipamente IT performante pentru buna desfăşurare a activităţilor. Aplicaţiile informatice sunt foarte greu actualizate, unele chiar neadaptate prin lipsa corelării acestora cu noile reglementări legislative.

De asemenea, datorită deficitului de personal angajaţii MMPS sunt în situaţia în care nu pot fi compensaţi cu timp liber corespunzător şi nu mai poate fi respectată prevederea cu privire la acordarea repausului săptămânal de 48 de ore.

“Ne aflăm în imposibilitatea de a ne efectua concediile de odihnă”, se precizează în comunicat.

Sindicaliştii arată şi că tergiversarea aplicării Legii nr.127/2019 a dus la nerespectarea art. 157 prin care se prevedea, ca încă din anul 2019, CNPP să suplimenteze personalul caselor de pensii şi să asigure fondurile necesare dotării cu mobilier, logistic, consumabile, tehnică de calcul, medii de stocare şi comunicaţii în vederea recalculării dosarelor de pensii (aproximativ 5 milioane de dosare).

În context, se solicită şi înlocuirea parcului auto existent şi depăşit din punct de vedere tehnic pentru inspectoratele teritoriale de muncă.

Comments

comments